Парламентът избра Кирил Петков за министър-председател

41-годишният Кирил Петков, лидер на "Продължаваме промяната" е новият министър-председател на България, предаде репортер на БГНЕС.

„Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”, изрекоха новият членове на Министерски съвет, след като парламентът избра министър-председател, състав и структура на Министерски съвет. И в трите гласувания "за" гласуваха 134 народни представители, с колкото и разполагат от 4-партийната коалиция. 104 бяха против.

Ще ходя по земята и ще говоря с хората. Имаме огромен брой кризи, с които веднага трябва да се захванем, заяви новият премиер Кирил Петков пред медиите в парламента след приключване на пленарното заседание.

Още утре ще искам да видя какво става с хората пострадали от наводнения. След това във фокуса ми е енергийната криза, не трябва от 1 януари токът за хората да скочи, заяви Петков и каза, че енергийната парламентарна комисия трябва да бъде съставена в най-бърз порядък. НС трябва да назначи най-добрите професионалисти в КЕВР на мястото на хората с изтекъл мандат. Един от първите ни международни разговори ще бъде с моя колега от Гърция, за да видим какво спира пускането на тази газова връзка, каза още той.

Преди да правим каквито и да е съкращения, ще направим ясен анализ по структури, по министерства, каза още Петков и продължи: Всеки един служител в администрацията, който работи добре през следващите шест месеца не трябва да се страхува. Приоритет номер две ни е ковид кризата. Ако искаме да избегнем кризата, трябва да вдигнем нивата на ваксивация. Ще привлека проф. Аргирова. С нейна помощ ще привлечем кардиолози, онколози, с които директно ще говорим как тези странични болести се влияят от ваксинацията , каза още новият премиер.

Обяснения на отрицателния вот дадоха само депутати от ГЕРБ.

След одобрението на структурата на новия кабинет Екатерина Захариева предрече блокаж на работата за минимум 6 месеца. Според нея новата коалиция е напаснала квотния принцип по някакви преговори, които не са били от мола.

Днес затвори сергията за продаване на розов захарен памук. Гласувах против, защото досега говорихте едни красиви пожелания, загадка е как тези сладки пожелания, ще станат реално. Ковид кризата отсъства от сектор здравеопазване в подписания от коалицията документ, каза от парламентарната трибуна и Костадин Ангелов от ГЕРБ, който беше здравен министър. Той обвини новите управляващи, че централизират целия портфейл на България в ръцете на двама души. Не се опитвайте да превърнете държавата в корпорация или фирма, тя е сложна и има принципи, вплетени в българската конституцията, която освен, че трябва да се познава, трябва и да се спазва, каза още Ангелов. /БГНЕС