Парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ

Народното събрание не одобри Любомир Каримански от ИТН за управител на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

За гласуваха 58, против 36, въздържали се 84.

Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване на предложението за избор на управител на БНБ.

След прегласуването Народното събрание отново не одобри кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ. При второто гласуване за гласуваха 59, против 36, въздържали се 140.

Голямата част от тези, които не гласуваха за мен лично ми казаха, че ме подкрепят и поради политическо решение няма да могат да гласуват така както биха искали, каза Любомир Каримански, след като парламентът отхвърли кандидатурата му за управител на БНБ.

Получих голям и мъдър урок, който ще ми помогне, защото не контролът на парите в България, а знанието е незаменима ценност. Знанието получих аз, а не вие депутатите, твърдеше се, че съм почтен и работлив, почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия или през ръцете ми минаха бюджетите на България за около 60 млрд. лева. Положих всички усилия и проявих несправедливост към хората опазващи културната памет в България, каквито са музейните работници, да може поне частично да се възстанови тази справедливост, каза Каримански. Оказа се, че съм със спорна репутация. След това обаче, твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията, днес разбрах, че това не е грешка, добър урок, каза Каримански. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам, но никой не пресметна, че се разчита на тях още в момента, в който издигнеш втори кандидат, иначе сметката не излиза, подчерта Каримански. Странен урок. Твърдеше се, че българските банкери не стават, нали така? До този извод колегите бяха спестили това свое мнение, просто не знаех, че това е така, бих го нарекъл добър урок. Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран за кандидат. Не е ли странно, първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Удивително съвпадение, добър урок, коментира още Каримански. /БГНЕС