Няма да има кабинет "Габровски"

Народните представители не одобриха Николай Габровски за премиер на страната, предаде репортер на БГНЕС.

За гласуваха 113 депутати, против бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на Български възход, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват.

Преди гласуването депутатите дискутираха проектокабинета три часа.

Габровски заяви, че е обезпокоен от това, което вижда. “Имам чувството, че сме в предизборна кампания. Тези 7 точки са в интерес на всички граждани. Какво неконкретно има в това, че трябва да се гласува бюджет за следващата година, какво неконкретно има в това, че получихме шамар за Шенген. Не мога да приема, че няма конкретика в тези седем точки. Стори ми се, че всички се съгласиха, че няма как да се върви по този правилен път ако нямаме работещ парламент. Всички са съгласни, че това е добро и да го подкрепят, но няма да подкрепят правителство, а след това следва предизборна реторика. Ясно се вижда свободната ми воля да се обърна към всички политически сили и опита ми да се обърна към всички и да обединя хората с професионализъм", каза той. /БГНЕС