Парламентът прие актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене

Депутатите приеха на първо чете актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., предаде репортер на БГНЕС.

От 197 гласували, 148 бяха за, един е против и 48 се въздържаха.

Всички парламентарни групи без ГЕРБ – СДС подкрепиха актуализацията на ДОО на първо четене. От партията, чийто лидер е Бойко Борисов един депутат гласува против, а 48 се въздържаха.

При обсъжданията Георги Гьоков от БСП каза, че ще подкрепят актуализацията на бюджета за ДОО за 2021г. предложена от служебното правителство на първо гласуване. От името на групата той заяви, че предлаганият начин на преизчисляване на пенсията не отговаря в пълна степен на вижданията на БСП и между първо и второ гласуване ще направят предложения съществено увеличаващи пенсиите.

По въпроса дали трябва да има актуализация на бюджета на ДОО, дали трябва да има повишение на размера на пенсиите на българските пенсионери, Хасан Адемов от ДПС каза, че те имат ясна позиция. „И тя е в посока на това да се търсят всякакви възможности в условия на криза, в условия, когато инфлацията се повишава, в условия, когато потребителските цени на стоките от първа необходимост се повишават, категорично ясно трябва да заявим на българските пенсионери, че доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени”, каза той. Адемов посочи обаче, че големият въпрос е как трябва да се случи това по какъв начин трябва да бъдат разпределени тези 503 млн. допълнително, за да може 2 080 000 близо пенсионери да бъдат удовлетворени и да може да се спази принципът на справедливостта.

Мая Манолова каза, че от ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!” изразяват надежда, че поне по отношение на подкрепата към най- уязвимите - българските пенсионери в тази зала може да бъде постигнато съгласие. „И че дебатът ще бъде насочен именно в тази посока, в крайна сметка да подкрепим предложената актуализация от служебния кабинет и да спрем унизителния геноцид, на който са подложени нашите родители, възрастните хора на България”, каза тя. По думите и от 2 092 000 пенсионери,половината, близо 1 млн., получават минимална пенсия от 300 лв. „Това заедно с надбавката антиковид ги прави живеещи в риск от бедност, от социално изключване, защото получаваните от тях средства не стигат даже до линията на бедност от 369 лв., като добавим още 230 000 пенсионери, които живеят и получават пенсии до 350 лв. всичко това очертава една тъжна картина за начина на живот на възрастните хора в България", каза тя. Манолова посочи, че предлагат минималната пенсия да достигне линията на бедност.

Мартин Димитров от Демократична България каза защо увеличаването на индивидуалния коефициент от 1.2 на 1.35 е дясно решение. „Това е дясна мярка, защото колкото повече работиш, толкова и по-висока пенсия получаваш. Стимулираш хората, които в момента работят да работят повече, за да получат по-висока пенсия. Тоест не да изравняваме пенсиите, както някои предлагат, работил- неработил горе долу едно и също, а целта е друга - повече като работиш да получаваш по-високо пенсионно възнаграждение. Това е дясно решение и си заслужава да бъде подкрепено”, каза той. /БГНЕС

Тагове: