Парламентът закри специализираните съд и прокуратура

Парламентът закри окончателно специализираните съд и прокуратура. Това стана, след като депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Парламентът реши също съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават и да подлежат на предварително изпълнение.

Дебатите в пленарна зала продължиха 10 часа.

"Благодаря за подкрепата, благодаря и за дебата. Това е един законопроект, който се обсъжда много бурно и много задълбочено и показахме, че можем да чуваме, да оценяваме критиките и където се цели подобряване на законопроекта - да ги приемем”, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Според промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) съдиите ще бъдат преназначени, а висящите дела ще продължат пред същите състави, но в Софийския градски съд, а срещу организирани престъпни групи - в окръжните съдилища по места.

Освен закриването на специализираните съдилища и прокуратури промените в ЗСВ слагат край и на кариерните и финансови бонуси за членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС.

“Спекулации, неправилна интерпретация и заблуда са, че усилията ни за съдебна реформа спират тук и че не знаем какво правим. Усилията ни едва сега започват и ние знаем какво правим", добави министър Йорданова след гласуването.

Тя обяви, че следващите стъпки в съдебната реформа са свързани с изготвянето на механизъм за ефективно разследване и търсене на отговорност на главния прокурор.

Йорданова каза, че към 1 април в българските арести има 30 българи, които повече от 6 месеца са задържани без обвинение, а петима от тях са без предявен обвинителен акт повече от година.

Закриването на специализираните съд и прокуратура е първа и решителна крачка, доведена докрай в правосъдната реформа. Днешното решение на парламента е силен и ясен сигнал за приоритетите на управлението. Закрива се една неефективна и създадена погрешно структура. Занапред очакваме по-бързо правосъдие, с по-добре издържани внесени обвинителни актове и разглеждане в съд.

Това каза началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова, след като 47-ото Народно събрание изпрати специализираното правосъдие в историята.

Лена Бориславова коментира и решението на Софийския районен съд от днес, с което заповедта за ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше обявен за незаконен.

Органите на реда са действал в рамките на своите правомощия, очакваме произнасянето на втора инстанция, каза Бориславова.

Друга добра новина от днес е стартиралата дейност на работната група, изготвяща промени в законодателството относно механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, отбеляза Бориславова.

Според нея решителни стъпки ще бъдат направени и с промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка с ръководството на КЗК - органът, който трябваше да се справи с цените на горивата, които изкуствено се завишават и да наблюдава дали не се появява спекула с цените на хранителни стоки.

Радвам се, че моряците от кораба „Царевна“ са в безопасност и пътуват към домовете си. Премиерът Кирил Петков лично разговаря няколкократно с техни близки, за да ги информира за състоянието им и за възможностите за евакуация. Работеше се по различни варианти за евакуация, като всички опции бяха отворени, така че една от тях да сработи, коментира още Бориславова. /БГНЕС