Парламентарната комисия "Джемкорп" започва работа

Днес ще се проведе първото заседание на временната парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с американската компания "Джемкорп", предаде репортер на БГНЕС. Комисията бе създадена на 1 юни по предложение на ГЕРБ-СДС, което получи подкрепата на 160 депутати, петима бяха против, а 11 се въздържаха. Председател на новата временна комисия е Емил Георгиев от БСП.

Документ за сътрудничество между американската компания и България за съдействие в в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март. Още тогава бяха повдигнати въпроси за предходно участие в Gemcorp на свързани с Русия лица и съмнителни капитали, като премиерът Кирил Петков обеща пълна проверка на данните. В първите дни на сюжета началникът на кабинета Лена Бориславова заяви, че руски парични потоци не са установени (на 2 април). Последваща информация по случая не е ставала публично известна.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обоснова предложението за създаване на комисията с мотива, че парламентът и обществото трябва да имат пълна информация за това какво точно е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов и какви са параметрите на въпросния меморандум.

Комисията има за цел да анализира съдържанието, страните и предмета на договора, а след това ще изготви доклад за установените факти./БГНЕС