Парламентарни избори в Армения, Пашинян води с 58,5%

Партията "Граждански договор" на бившия премиер Никол Пашинян води с 58,5% от гласовете на проведените вчера парламентарни избори в Армения.

Никол Пашинян

На второ място е блокът на бившия президент Роберт Кочарян, който има 22,01%. Това показват данните на Централната избирателна комисия на база на обработените ИК въз основа на резултатите от обработените около 30% от гласовете в избирателните секции.

Според ЦИК, третото място е заето от блока "Честь имею", които печелят 5,66%, а четвъртото е за партията "Просперираща Армения" на бизнесмена Гагик Царукян с 5,11%.

25 партии и коалиции участваха в предсрочните парламентарни избори в Армения, включително партията "Граждански договор" на Пашинян и блока "Армения" на Кочарян. Сред кандидатите бяха също блокът "Честь имею" на Саргсян и бивш ръководител на Националната служба за сигурност Артур Ванецян, както и партиите на Царукян "Просперираща Армения" и "Просветена Армения" на Едмон Марукян. Избирателната активност по време на затварянето на избирателните секции в 20:00 местно време е била 49,4%.

"Народът на Армения даде мандат на нашата партия „Граждански договор” да управлява и на мен лично да ръководя страната като министър-председател", заяви Пашинян в реч, излъчена на страницата му във Фейсбук.

За да влязат в парламента, партиите трябва да спечелят поне 5% от гласовете, а коалициите - 7%. След разпределението на мандатите във върховния законодателен орган, съгласно конституцията, ако никоя от силите не спечели 54% от вота на избирателите, тогава всички партии, в съответствие с избирателния кодекс, ще имат шест дни, за да формират коалиционно правителство. Ако парламентът не успее да сформира коалиция, която включва 54% от гласовете на депутатите, тогава 28 дни след изборите се назначава втори тур, в който участват двете политически сили, спечелили най-голям брой гласове на първия. /БГНЕС

Ереван/ Армения