Парламентарни избори в Словакия - опозиционна коалиция ще съставя ново правителство

Изборите за парламент на Словакия в събота бяха белязани от остра борба между партията "Направление – социална демокрация", най-голямата партия в сегашната правителствена коалиция и либералната опозиция. Според междинните резултати от гласуването най-голям успех е постигнала центристката партия „Обикновени хора и независими личности”.

„Обикновени хора и независими личности“ излезе на словашката политическа сцена през ноември 2011 г. В сегашния парламент тя има 19 места и само един депутат в Европейския парламент.

Според резултатите от преброяването на 92,58% от бюлетините на парламентарните избори, 24,95% са гласували за кандидатите от „Обикновени хора и независими личности“. „Направление - социална демокрация“ най-голямата партия в сегашната правителствена коалиция, превърнала се в опозиция, привлече подкрепата на 18,56% от гласоподавателите.

Шест от 24 политически партии и коалиции, участващи в изборите влизат в новия парламент. Избирателната активност е била 65,31%.

Председателят на партията, спечелила най-много гласове на провелите се вчера парламентарни избори в Словакия – центристката „Обикновени хора и независими личности“ Игор Матович възнамерява да сформира ново правителство на страната от партии, които са в опозиция на настоящия кабинет, оглавяван от социалдемократите. Това заяви политикът в неделя, цитиран от Словашкото радио.

Игор Матович със семейството си

„Обещавам, че заедно с партиите-партньори в демократичната опозиция, ще се опитаме да съставим най-доброто правителство, което някога сме имали в Словакия“, подчерта Матович. В близко бъдеще се очаква да получи мандат от президента на републиката Зузана Чапутова да започне преговори за формиране на кабинет с политически субекти, влезли в парламента. Матович ще се стреми да си осигури подкрепа от поне 90 от 150-те депутати на най-висшия законодателен орган на страната. Това ще позволи да бъдат направени промени в съдебната система, към които според него доверието на гражданите е подкопано заради корупцията и професионалната некомпетентност на определени длъжностни лица и съдии.

Крайните резултати от гласуването, както отбелязват политолозите, не трябва сериозно да се различават от горните цифри. Официално те ще бъдат обявени, както се очаква, в неделя следобед./БГНЕС