Парламентът обсъжда по-строгите санкции за депутатски отсъствия

На пленарното заседание днес, парламентът ще разгледа предложенията за промени в правилника си, които въвеждат по-строги финансови санкции спрямо отсъстващите без уважителна причина депутати, предаде репортер на БГНЕС.

Настоящите правила предвиждат, че дори и депутат да не идва на работа цял месец, той ще получи една трета от месечното си възнаграждение, както и покриване на представителни разходи.

Причина за затягане на режима за депутатските отсъствия стана парламентарната група на „БСП за България“, която заради недоволството си след последните промени в Изборния кодекс вече втора седмица не участва в пленарните заседание.

От ГЕРБ предлагат неоправданото отсъствие при поименна проверка на кворума да се наказва с удръжка в размер 750 лв. от месечното им възнаграждение на съответния депутат. Те предлагат и още една промяна в правилника - всяка парламентарна група да има право само на три процедурни въпроса, които се отнасят до начина водене в рамките на едно гласуване.

Най-тежка е финансовата санкция, предлагана от НФСБ. Тяхното предложение предвижда при неоправдано отсъствие на три поредни или общо пет пленарни заседание, да се удържа цялата заплата и да не се дават пари за допълнителни разходи.

От ВМРО пък настояват за промяна в начина на преизчисляване на депутатските заплати и въвеждането на т. нар. Златно швейцарско правила, а от БСП пък искат „замразяване“ им на 2 976 лв. /БГНЕС