Парламентът освободи Карина Караиванова като председател на КФН

Без дебат парламентът гласува оставката на Карина Караиванова, с което я освободи от поста на председател на Комисията по финансов надзор (КФН), предаде репортер на БГНЕС.

Вече стана ясно, че от 1 март 2019 година се очаква Караиванова да се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което стана и причина тя да се оттегли от ръководството на Комисията. Те бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.

В рамките на днешното заседание депутати одобриха и процедурни правила за избор на неин заместник. Съгласно тях предложенията могат да се правят от народни представители или парламентарни групи в 7-дневен срок, който започва да тече от днес. 12 дни преди изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси всички документи ще бъдат публично оповестени на интернет страницата на Народното събрание. Окончателният избор ще се осъществи в пленарна зала, а за одобрен ще се счита този кандидат, който получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. /БГНЕС