Парламентът освободи от длъжност Пламен Георгиев

Със 120 гласа“, 3 - „против“ и 3 - „въздържал се“ депутатите приеха оставката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев е депозирал молбата си за освобождаване от длъжност днес, а депутати включиха точката като извънредна в днешното си пленарно заседание. Въпреки че Пламен Георгиев дойде в пленарната зала, нямаше дебат по подадената оставка.

Всяка една стотинка при мен е проверена, всичко ми е законно, заяви Пламен Георгиев, след като парламентът гласува оставката му. Георгиев днес сам подаде своята оставка като шеф на антикорупционния орган, а причина за нея стана стартиралата срещу него проверка на прокуратурата и НАП. Повод за проверката пък бе терасата му с площ от 186 кв. м, която Георгиев не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. „Всичко, което съм правил, е законно. Не съм купувал евтино. Не съм купувал от свързани лица. Не съм променял данъчни оценки. Не ме е проверявала комисията“, категоричен бе днес Георгиев. Той увери, че оттеглянето му от поста е морален акт, а решението за това е изцяло лично.

БГНЕС припомня, че Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск още през месец април тази година, след като прокуратурата и НАП стартираха проверка срещу него. Причина за нея стана терасата му с площ от 186 кв. м, която Георгиев не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. Имотът на Георгиев стана част от разразилия се скандал „Апартаментгейт“, който доведе до редица оставки от публични длъжности на замесените в него. /БГНЕС