Парламентът отново обсъжда наказанията срещу нерегламентирания превоз

На пленарното заседание в четвъртък депутатите отново ще обсъдят инкриминирането на регламентирания превоз на пътници, предаде репортер на БГНЕС.

В края на миналия месец парламентът преквалифицира от извършването на превоз на пътници без необходимото разрешение, регистрация или лиценз от административно нарушение в престъпление, гласувайки специален състав в Наказателния кодекс.

„Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“ – гласи един от одобрените текстове, направени чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на съвсем друг закон – този за търговското корабоплаване.

Несъгласен с промените обаче, президентът Румен Радев наложи вето и ги върна за ново разглеждане в пленарна зала. Според държавния с промените едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред. Преследването на „сивата икономика“ трябва да става с механизмите на правовата държава - прецизни нормативни актове, приети в предвидим и открит законодателен процес, пише той в мотивите на ветото си.

Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване. От мнозинството пък многократно обясняваха, че то не би трябвало да попадне под ударите на закона, защото при него се говори сза подялба на горивото за пътуване, а не за възмездно предоставяне на услуга с цел реализиране на печалба.

Ако текстове бъдат повторно одобрени, ще има и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, както и ако си били подправени документи. /БГНЕС