Парламентът подкрепи правителството за покупката на COVID-ваксини

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет участие на страната ни в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Проектът на решение подкрепиха 107 народни представители, без нето един „против“, а 19 гласуваха с „въздържал се“.

Така на практика депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

„Правителството се провали в управлението на кризата. Това са не твърдения, а факти. В пика на кризата тепърва се решава дали да има електронни направление за PCR-тестове или не. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има „чисти болници“. В пика на кризата се решава дали ще има „зелени коридори“ и се прави ad hoc организация за нещо, което трябваше да се свърши през лятото“, дойдоха очаквано критики от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя призова в проекта на решение да бъде вписана втора точка, която да гарантира доброволното и безплатно ваксиниране, защото уверенията на министъра за това „не струват нищо“ и то трябва да бъде изрично посочено. Предложението на левицата обаче не срещна одобрението на мнозинството.

Внушавате, че имунизацията ще бъде платена, а това е чудовищна лъжа“, възпротиви се на предложението депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Първо ще се ваксинират лекари, сестри, санитари и полицаи. България обсъжда осма ваксина

„Да бъдем отговорни и да дадем на правителството възможността да изпълни тази своя задача“, призова опозицията председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Според нея всички изказвания на депутатите от БСП са „опит да се възползват от ситуацията“, както и „да дестабилизират вярата на хората“, че само с обединени усилия обществото може да се справи с предизвикателството COVID-19. „Някои лидери на парламентарни групи бързо си намират легло, а на други се налага да чакат“, каза още тя, намеквайки за бързата хоспитализация на лидера на левицата Корнелия Нинова, която наскоро прекара COVID-инфекцията.

От парламентарната трибуна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов увери за пореден път, че ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани.

"Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие на всеки един пациент, който желае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки един човек“, каза той и добави, че планът за ваксиниране вече е готов, а утре ще бъде представен на МС за одобрение.

Разработва се от 10 дни, а в него са разписани всички целеви групи, с които ще започне ваксинацията срещу COVID-19, обясни проф. Ангелов. Той подчерта, че всички български граждани трябва да бъдат спокойни, защото ваксината ще дойде в България едва след като получи разрешение за прилагането ѝ от Европейската агенция по лекарствата.

Информационната кампания ще започне в момента, в който ваксината пристигне в България, стана ясно още от думите на министъра.

Той отговори и на някои от критиките на депутати от опозицията, които го обвиниха, че не участват в блиц контрол в ресорната комисия, където да дава актуална информация по темата. „Присъствал съм на блиц-контрол в здравната комисия, отговарял съм на всички въпроси“, каза проф. Ангелов и допълни: „Кабинетът на министъра е отворен за всеки един народен представител“. /БГНЕС