Парламентът прекратява депутатските правомощия на Данаил Кирилов

На първото за седмицата пленарно заседание днес парламентът ще прекрати депутатските правомощия на Данаил Кирилов, ако събере кворум, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият правосъден министър, който така и не обяви официално мотиви да напусне министерското кресло, отказа да се върне на депутатската банка. Той беше част от 44-то Народно събрание и оглавяваше Комисията по правни въпроси. Така мястото на депутат от групата на ГЕРБ запазва музикантът Калин Вельов, който за трети път беше на косъм да напусне законодателния орган.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще променят и състава на няколко комисии и делегации, а след това ще се захванат и с второто четене на Закона за училищното и предучилищното образование. Промени предвиждат със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда.

От БСП заявиха, че няма да осигурят кворум за заседанието. Този парламент е изчерпан, единствената му задача е да приеме машинното гласуване, заяви Корнелия Нинова в Хасково.

"Продължаваме да не се регистрираме и да правим кворум. Това е принципно решение. Парламентът е изчерпан, правителството е изчерпано. Единствената ни задача е да приемем машинното гласуване като гаранция за чисти избори. След това разпускане на парламента, оставка и избори, парламентарни", каза още Корнелия Нинова. /БГНЕС