Парламентът прие споразумението с енергетиците и миньорите

След повече от три часа дебати и спорове, народните представители приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, предаде репортер на БГНЕС.


Споразумението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”.

Споразумението е съставено от 7 точки. Първите две бяха внесени в НС, и бяха гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят кабинета. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Преди приемането му в пленарна зала не липсваше напрежение. По време на дебата трима депутати получиха и “забележка”.

Председателят на НС Росен Желязков наложи “забележка” на депутата от ПП-ДБ Искрен Митев, на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, както и на депутата от ИТН Станислав Балабанов.

Искра Михайлова от “Възраждане” коментира, че това, което се налага да прави Народното събрание е “срамно”. Според нея споразумението е “прах в очите и трябва да бъде отбелязано, че това не е споразумение и то не решава нито един проблем”.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че левицата няма да подкрепят това проекторешение. Според него текстът, който е записан в споразумението е “скандален”. Той разкритикува всички седем точки, около които са се обединили енергетиците и управляващите.

“Това, което е постигнато в момента няма никаква категоричност за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче, само за да се смекчи напрежението”, смята той.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че хората (енергетиците - бел.ред.) на срещата вчера са видели, че истинският управляващ е Делян Пеевски.

"Самото споразумение показва едно - миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които дойдоха ги няма в споразумението. Хората трябва са знаят, че 1,7 млрд. евро ще отидат във фирми на ГЕРБ, ПП и ДПС”, посочи Йорданов.

Васил Стефанов от ПП-ДБ репликира Йорданов и посочи, че в споразумението ясно са записани исканията на протестиращите, а Настимир Ананиев добави колегата си, че “ИТН, БСП и “Възраждане” се опитват да си правят предизборна кампания на гърба на парламентарната трибуна, на гърба на страхове на хората и това се вижда”.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС подчерта, че е много тъжно, че в такъв важен момент за енергийния сектор, на парламентарната трибуна “изскачат хора и се упражняват на тема енергетика”. Според него проблемът в момента не са териториалните планове, а поетият ангажимент в ПВУ.

Станков настоя за обединение и призова за смиреност. Той настоя всички заедно да работят за предприемане на необходимите стъпки, които да гарантират, че българската енергетика няма да бъде застрашена и хората няма да загубят работните си места. /БГНЕС