Партия "Левица" с наказателно обвинение срещу председателя на Културен център "Иван Михайлов", Битоля

Македонската партия „Левица” е повдигнала наказателно обвинение срещу Любчо Георгиевски - председател на Културен център „Иван Михайлов”, Битоля, съобщи репортер на БГНЕС.

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпленията „Излагане македонския народ на присмех” и „Подбуждане към омраза, раздор или нетолерантност на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа“. Основанията за това са, че като председател на сдружението умишлено е позволил в използваното от организацията помещение да бъде поставен в ясно видим голям формат цитат от Ванчо (Иван) Михайлов с обиден речник. Той „пряко, умишлено и недопустимо, с цел да провокира, отрича и осмива македонския народ”. Освен това Георгиевски е публикувал текст във Фейсбук с „дискриминационно съдържание”, който предизвика проява на омраза и нетолерантност, обиждайки директно и унижавайки македонския народ и държава, като поставя граници на съществуването на македонския народ от 1945 г. насам и пренебрегва вековното му съществуване преди това“, се казва в текста на обвинението.

„Чрез популяризирането на дискриминационната позиция на противоречивия фашистки колаборационист - близък сътрудник на фашистки структури по време на Втората световна война, антифашисткият характер на македонската държава - като един от най-важните идеологически символи на македонския народ, беше умишлено игнориран и осмиван.”

БГНЕС припомня, че откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до края на април ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. /БГНЕС

Скопие / РС Македония