Партия със сигнал до САЩ: с какви пари се финансира затворена ТВ

ПП „Свобода“ внесе сигнал за корупция в посолството на САЩ в София. Той касае затварянето на телевизия BIT. От партията настояват да се разбере произходът на парите, дадени за преустановяването на дейността й. Това заяви председателят на ПП „Свобода“ Владимир Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

Искаме да се разбере как беше платено, за да бъде затворена една българска свободна медия и откъде идват тези пари. Дали има човек или хора от списъка по закона „Магнитски“, който е свързан с това финансиране. В този момент собственикът на тази телевизия Павел Вълнев финансира политически проект. Ако това нещо се докаже, а ние вярваме, че това ще се докаже и сме сигурни в това, ще видим как парите от корупция стигат до политиката в България“, каза още той и добави, че иска да се разбере откъде са парите, кой ги е дал и има ли корупционен характер.

Симеонов коментира, че именно заради това няма равен старт в политиката у нас и затова скоро няма да има промяна, а ставаме свидетели на подмяна, защото се въртят едни и същи хора, защото медиите са техни и властта е тяхна.

„Това е един пример за корупция, как се работи срещу свободата на словото и въобще за целия модел в България години наред“, посочи той.

Лидерът поясни, че сигнализират американската страна, защото не вярват в обективността на българската прокуратура. „По някакъв начин пак отвън ни спасяват. Жалко е, но това са фактите“, каза Симеонов.

Той добави, че очаква САЩ да продължат с разкриването на още лица и фирми по закона „Магнитски“ и да излязат всички, които са участвали в корупцията в България.

„Надявам се да имаме и ние органи, които истински ще помогнат на американците, а не да крият фактите“, заяви още председателят на партията.

Според него самото изсветляване не е малко и тези санкции влияят сериозно върху бизнеса на тези хора и те вече излизат от корупционния модел в България. /БГНЕС