Партията на Ердоган готова с проект за нова конституция

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изготви предложение за конституция, което въвежда няколко нови функции, включително разрешаване на гражданите да представят законови предложения и предоставяне на парламента прерогативи за уволнение на министри, съобщи в. „Сабах“.

Професор Явуз Атар, професор по конституционно право и съветник на президента, каза пред коментатора Абдулкадир Селви, че проектът предвижда гражданите да внасят законопроекти и предложения за конституционни промени след събиране на определен брой подписи.

Новата система също така ще укрепи правомощията на парламента, като му даде прерогатива да уволнява министри при определени условия, каза Атар. Това ще гарантира, че президентът, вицепрезидентите и министрите ще бъдат държани отговорни от парламента, е оценката на Атар.

Професорът отбеляза също, че новата система няма да включва вот на доверие.

„В президентската система президентът се избира пряко от народа и получава вот на доверие от народа“, каза Атар и добави, че властта на парламента ще бъде засилена, като му се даде правото да уволнява министри и вицепрезиденти. За да уволни някой от заемащите споменатите постове, парламентът ще се нуждае от абсолютно мнозинство с три пети от гласовете.

Междувременно в новата система контролът и равновесието ще бъдат преразгледани, тъй като има за цел да предотвратят сериозни конфликти и блокиране между съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

Министрите също ще отговорят устно на въпроси, повдигнати от законодателите според новата система, каза Атар, който отбеляза, че това е една от характеристиките на парламентарната система, изоставена след влизането в сила на президентската система след референдума през 2018 г. Съответно министрите ще се явяват в парламента, за да отговарят на въпроси с цел засилване на капацитета на законодателната власт да проверява.

От друга страна, новата конституция ще има изцяло преработен увод.

„Уводът е написан от нулата и вместо стария текст, който легитимира преврата, той ще подчертае националната воля, върховенството на закона, правата на човека и общите национални ценности“, каза Атар и добави, че ще се подчертае особено факта, че единствено турският народ има власт да приема конституцията.

Очаква се новият основен закон да съдържа общо 120 до 130 члена, които ще бъдат определени в съответствие с окончателните оценки.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган на 1 февруари обяви: „Време е Турция да обсъди отново нова конституция“. Тогава той каза, че е започнала работата по нея, като добави, че старата от 1982 г. е загубила своята валидност. Той подчерта, че новата конституция ще бъде продукт на прозрачен процес.

От 1982 г. в сегашната конституция, изготвена след военен преврат, бяха внесени няколко изменения. Превратът през 1980 г., който доведе до задържането на стотици хиляди хора заедно с масови процеси, изтезания и екзекуции, все още представлява тъмен период в турската политическа история, припомня „Сабах“.

На фона на дебатите за нова гражданска конституция, Ердоган заяви, че Турция ще има цялостна, ясна, демократична и либерална конституция, която да ръководи страната през предстоящия век. Той иска Турция да изготви гражданска конституция до 2023 г., съвпадаща със стогодишнината от основаването на Република Турция. /БГНЕС