Партията на Макрон смени името си на "Ренесанс"

Управляващата френска партия „Република, напред”, основана от настоящия президент Еманюел Макрон, промени името си на „Ренесанс“.

Според Радио Франс Инфо, съответното решение е взето на конгреса на партията в събота. Отбелязва се, че 87% от участниците в конгреса са гласували в подкрепа на промяната на името и статута. Първоначално това беше „транспартийно“ политическо движение, нито дясно, нито ляво, което Макрон основа през 2016 г., за да „обърне страницата на старите политически партии“.

Сега то ще приеме формата на класическа партия, чиито членове ще трябва да плащат задължителни вноски и вече няма да могат да членуват в други политически партии, уточнява радиостанцията.

"Никога не се отказвайте да вървите напред. За избирателите е важно вашите решения да са ефективни и справедливи, независимо дали градят бъдещето, дали защитават, дали са реалистични. Другото е второстепенно. Единството и движението напред е курсът, който искам тази вечер“, каза Макрон във видео съобщение, което беше излъчено на партийния конгрес в конферентната зала Carousel du Louvre и беше публикувано на страницата на партията в Twitter. Заедно с промяната в статута на партията той става неин почетен председател. /БГНЕС