Партията на Меркел търпи загуби на изборите в две провинции

Десноцентристката партия на канцлера Ангела Меркел ХДС претърпя явни поражения на изборите в двете германски провинции Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц. Както се очакваше, спечелиха по-популярни лица от партии по-наляво в политическия спектър. Сривът идва шест месеца преди националните избори, което ще определи кой ще наследи дългогодишния лидер на страната.

Гласуването в неделя за нови законодателни органи в югозападните провинции Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц дадоха старт на предизборен маратон, който включва още местни избори в още четири провинции и национални избори на 26 септември.

Фактор за загубата на ХДС е бавния старт на ваксинацията в Германия, където повечето ограничения все още са налице, броят на заразените отново се увеличава. Съюзният блок на Меркел пострада още повече през последните две седмици заради твърденията, че двама негови депутати са спечелили от сделки за доставки на предпазни маски в началото на пандемията.

Християндемократическият съюз на Меркел вече е изправен пред предизвикателството да изправи кандидатите си срещу харесвани губернатори. Прогнозите за обществената телевизия ARD и ZDF, базирани на изходните сондажи и частичното преброяване на гласовете, показаха, че партиите, излъчили тези губернатори - Зелените в Баден-Вюртемберг и лявоцентристките социалдемократи в Рейнланд-Пфалц са спечелили изборите със 7 до 9 процентни пункта пред ХДС. Прогнозираните резултати на ХДС от около 23% и 27%, съответно, са най-лошите за партията след Втората световна война и в двете провинции.

„Ще го кажа много ясно, това не е добра предизборна вечер за ХДС“, каза генералният секретар на партията Пол Зиемиак. „Бихме искали различни, по-добри резултати“.

Познатите, популярни и успокояващи хората титуляри по места изглежда бяха решаващ фактор при изборите, след като пандемията навлиза във втората си година. Това е едно предимство, на което ХДС не може да разчита през септември. Меркел не се стреми към пети мандат след 16 години управление.

В Баден-Вюртемберг единственият германски губернатор на партията на Зелените Уинфрид Кречман набира популярност сред центристките избиратели от 10 години насам, управлявайки регион, който е дом на автомобилните гиганти Daimler и Porsche. Регионът беше доминиран от ХДС, докато Кречман на спечели властта малко след катастрофата с реактора във Фукушима през 2011 г., която ускори края на ядрената енергетика в Германия.

72-годишният Кречман - фигура с консервативен имидж, бе представен на агитационните плакати на Зелените с лозунга „Познаваш ме“. Веднъж Меркел използва този лозунг в предизборен дебат, за да подчертае собствената си до голяма степен свобода от идеологии.

Успехът на Зелените укрепи увереността им за бъдеща победа в националната предизборна кампания, в която традиционно лявата партия се очаква да издигне първата си закандидатура за канцлер.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ изглежда загуби известна подкрепа и в двете провинции, но все още има подкрепата на между 9% и 11% от гласоподавателите.

Беше неудобен момент за новия лидер на ХДС Армин Лашет да се изправи пред първия си голям тест, откакто беше избран през януари, докато политиците в център-дясно обмислят кой да се кандидатира за поста на Меркел като канцлер.

Много хора вече бяха гласували по пощата, така че не е ясно до каква степен скандалът около депутатите в ХДС и нейната партнираща партия, единствена за Бавария, Християнсоциалният съюз /ХСС/, чиито политици се оказаха обвинени, че забогатяват от сделки с маски, е повлиял на вота в неделя. Николас Льобел, депутат от ХДС от Баден-Вюртемберг, и Георг Нюслейн от ХСС напуснаха партиите си и заявиха, че няма да се кандидатират отново за парламента.

Коалицията ХДС и ХСС се възползваха от възприетото от Меркел добро управление на пандемията миналата година. То все още държи според национални социологически проучвания на разстояние Зелените и социалдемократите - последният младши партньор в коалиционното правителство на Меркел - но тази година започна лошо. Кампанията за ваксинация в Германия е значително по-бавна от тази в Израел, Великобритания и САЩ

Политологът Карл-Рудолф Корте заяви пред телевизия ZDF, че резултатите от неделния вот показват, че пандемията възнаграждава „познатото, а не неизвестното, а Лашет е непознат за мнозина на федерално ниво“. Кандидатът на социалдемократите за канцлер, министърът на финансите Олаф Шолц, заяви след вота в неделя: „Това, което виждаме днес, е, че формирането на правителство е възможно без ХДС". /БГНЕС