Партията на свободата в Австрия свиква СНС заради проблема с газа

Австрийската Партия на свободата (FPÖ) свиква Съвета за национална сигурност заради по-ниските от очакваните нива на съхранение на газ, съобщи "ое24". Лидерът на партията Херберт Кикл обяви в събота, че предложение в този смисъл ще бъде внесено в понеделник. Министерството на енергетиката съобщи, че през последните дни нивата на съхранение са намалели. Правителството ще обсъди въпроса във вторник.

"Успокоителните изявления" на министъра на енергетиката Леонор Гевеслер относно настоящото състояние на сигурността на доставките оставиха повечето въпроси без отговор, отколкото отговори, обоснова Кикл обявеното свикване на Съвета за национална сигурност.

"Колебанията и потайността на правителството не ни водят до нищо", добави той.

Ето защо Съветът за национална сигурност също трябва да разгледа въпроса своевременно. Съответното предложение за свикване на заседание на този орган ще бъде депозирано от партията при канцлера Карл Нехамер. От друга страна, лидерът на FPÖ очаква от заседанието на правителството във вторник само "пара".

За пореден път Кикл разкритикува санкциите срещу Русия, които все повече "поставят на колене" Австрия и влошават ситуацията по отношение на сигурността на доставките на нефт и газ. /БГНЕС