Партиите и коалиции подадоха документи за участие във вота на 4 април

В 17 часа днес Централната избирателна комисия приключи приема на документи за регистрация на коалиции и партии, които желаят да вземат участие в предстоящите парламентарни избори на 4 април. Основните партии и коалиции вече внесоха необходимите документи и подписи за регистрация, предаде репортер на БГНЕС.

Първи документи подадоха коалиция „Демократична България”, които в продължение на 24 часа даваха дежурства пред вратите на ЦИК, за да не бъдат изпреварени от друг.

Съпредседателят Христо Иванов заяви, че тръгват към вота с основна цел – „обръщане на посоката на развитие на страната”. Сред приоритетите им са и съдебна реформа, промяна в икономиката и електронно управление.

Втора след тях се регистрира партията на Цветан Цветанов – „Републиканци за България“. Сред техните приоритети също е съдебна реформа и нови политики за българите зад граница.

„Ние тръгваме със сериозни намерения да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания”, заяви председателят на партията.

С 5 507 подписа коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ на Мая Манолова и „Отровното трио и гражданите“ заявиха своето участие в предстоящите избори.

Формацията тръгва на избори, продължавайки мисията на летните протести, а именно – демонтиране на едноличния корупционен модел на Борисов. „Няма да могат да ни спрат да се изправим срещу Борисов и ГЕРБ, този път не само в София, а и в цялата страна“, заяви Манолова и добави, че сред приоритетите им също така е и преизчисляване на пенсиите – нещо, което не се е случило през 11-годишното управление на Борисов.

БСП беше четвъртата политическа сила, подала документите си в ЦИК за регистрация за парламентарните избори на 4 април. Левицата ще се яви на вота като коалиция от партии с името "БСП - лява България". Социалистите внесоха 10 000 подписа и заявиха амбицията да станат първа политическа сила на изборите.

По думите на лидера им Корнелия Нинова, техните приоритети ще са в областта на образованието, здравеопазването, социална политика и икономика. Тя изтъкна още, че мерките са насочени към решаването на един от най-големите проблеми на България, а именно проблемът с демографската катастрофа. "Няма да допуснем лобистки, групови или частни интереси да изкривят волята на хората, които са ни овластили, при сключване на управленска и следизборна коалиция. Думите ми вече са доказани във времето и в практиката. Въведохме прекия избор, ще продължим с тази политика. Смятам, че хората, които ни овластяват трябва да решат каква власт искат", коментира Нинова.

След тях заявка да влязат в надпреварата дадоха ВМРО, "Има такъв народ", "Атака" и формацията на бившия здравен министър Петър Москов - КОД.

ВМРО се разделиха с НФСБ на Валери Симеонов и тръгват на изборите самостоятелно. Така неволята събра Веселин Марешки и неговата партия „Воля” с НФСБ на Симеонов, макар доскоро да изстрелваха тежки думи един срещу друг от най-високата трибуна в държавата – парламентарната.

"Очакванията ни са добри. Искаме да изместим ДПС по резултат - имаме потенциала, още повече нашите ангажименти отпреди четири години сме ги изпълнили - доходите, минималната пенсия. Хората видяха, че ВМРО изпълнява нещата, които обещава", заяви организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Той изрази надежда в следващия парламент всички български партии да застанат зад обща платформа, очертаваща четири-пет основни приоритета за страната ни. С думите „очаквам да бъдем не само новината, а изненадата на тези избори”, Марешки внесе 4200 от събраните 10 хиляди подписа за ден, както самият той обяви.

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов внесе 4000 подписа. "Очаквам хората да излязат да гласуват масово, за да бъдат изборите максимално честни! При масово гласуване изборите ще бъдат по-честни, отколкото при слаба избирателна активност, предвид машинациите, които ще правят управляващите", каза заместник-председателят на партията Тошко Йорданов. Той неказа дали Слави Трифонов ще се кандидатира за депутат.

Регистрацията на „Атака“ не мина без скандал – лидерът на партията Волен Сидеров влезе в спор със служителите на НСО, които не допуснаха оператор на партийната му телевизия. След словесна престрелка все пак медията беше допусната в сградата на ЦИК, а Сидеров обяви, че очаква „всякакви мръсни номера“ до изборите.

ДПС избраха да се регистрират в предпоследния ден за това. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ заяви, че предстоящите избори са едни от най-важните избори след 1989 година и от изходът им зависи в каква посока ще тръгне България.

„Тези избори ще определят посоката за развитие на България, доколко ускорено и догонващо ще се развива страната или ще продължаваме да затъваме. За да се развиваме ускорено и догонващо, има задължителна предпоставка според ДПС, а тя е да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията, за да възстановим държавността и авторитета на органите и институциите в държавата“, заяви Карадайъ.

В последния ден за предстоящия вот се регистрира и коалицията ГЕРБ/СДС, които внесоха в ЦИК 9999 подписа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че те ще се борят за доверието на избирателите и посочи, че голямото предизвикателство за тях е провеждането на изборите във време на епидемия. Тя обяви още, че премиерът Бойко Борисов ще бъде водач на листа. „Показахме воля да градим България и да постигаме видими резултати. В годините, в които управляваме доказахме, че нашата рецепта за успех е “работа, работа, работа”, заяви Дариткова и добави, че вече е готов медицинският протокол за гласуване в условията на пандемията от коронавирус.

От своя страна лидерът на СДС Румен Христов каза, че техният опонент и на тези избори е БСП. „Целта е да обединим десния вот, защото според социолозите ГЕРБ/СДС се очертава единствената дясна формация – категорично проевропейска, пронатовска, която няма да допусне отново във властта прокремълската БСП и нейните сателити“, заяви той. /БГНЕС