Партиите искат независимост в енергетиката, БСП залага визията си от 2019 г., „Възход” – нищо

Енергетиката е един от най-важните приоритети на партиите и коалициите, които социолозите подреждат в електоралните си проучвания, че ще влязат в парламента след изборите на 2 октомври.

БГНЕС провери какви мерки предлагат седемте политически формации в предизборните си програми.

ГЕРБ-СДС ще приложи мерки за преодоляване кризата с високите цени на тока и природния газ, ще гарантира сигурни и надеждни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и ще преструктурира фонд „Сигурност на електроенергийната система“ с цел осигуряване на механизъм и критерии за подпомагане на небитовите потребители на природен газ. Мерките включват още гарантиране на конкурентен и в полза на потребителя пазар на горива чрез засилен и добре координиран контрол от всички институции и осигуряване на държавна подкрепа за целеви компенсации на увеличените цени на енергоносителите за лечебните заведения, образователните институции, социалните услуги, религиозните храмове, културните институции и земеделските производители. Незабавно обявяване от страна на „Булгаргаз“ ЕАД на публичен и прозрачен международен търг за избор на доставчик на втечнен природен газ, с който да бъде сключен дългосрочен договор и ускоряване на темповете за финализиране на започналия през 2018 г. процес за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и увеличаване на обхвата и размера на помощите на лицата, които получават помощи за отопление също са част от програмата на коалицията.

„Продължаваме промяната“ ще работи за енергийно независима и балансирана национална енергийна система, пазарно-регулирани и рационално-интегрирани ВЕИ и дългосрочно предвидима среда за инвеститорите в енергийния сектор. Справедливи и предвидими цени на енергията и за бизнеса, и за битовите потребители, чист въздух над всички региони в България, конкурентоспособна индустрия с активно участие в енергийния сектор, здравословни, енергийно ефективни жилища, както и премахване на енергийната бедност са също част от заложените мерки в програмата. От ПП си поставят за цел нулева енергийна бедност през 2030 г., широко навлизане на децентрализирани източници на енергия – PV, соларни колектори, биогаз, енергийна утилизация на отпадни води, енергийна утилизация на битови и селскостопански отпадъци. Постигането на всичко това според предизборната програма на ПП ще се случи чрез максимално бързо изграждане и въвеждане в експлоатация на интерконектора IGB, ускоряване на реализацията на проект за изграждане на терминал за втечнен газ Александруполис и постигане на синергия с интерконектора IGB за пълно използване на търговския му потенциал, също и чрез реверсивни клапи на всички входно-изходни точки на газопреносната мрежа. Закриване на БЕХ е също част от плана на партията.

Енергийната политика на ДПС осигуряване на стабилност и диверсификация на енергийната система без това да е в ущърб на гражданите, енергийна диверсификация на страната чрез намаляване и ликвидиране на енергийната зависимост от Руската федерация, осигуряване на газови и петролни доставки на максимално добри цени без посредници. Други основни цели в предизборната програма на партията са запазване на цените на ел. енергията за населението, компенсиране цените на ел. енергията за бизнеса, фиксиране на пределни цени на горивата и помощи за хората, които се отопляват с дърва чрез пълна компенсация на нарастването на цените на дървата за огрев.

„Демократична България“ ще се стреми към постигането на разбирателство между основните политически сили относно дългосрочните приоритети в областта на енергетиката и ще изработи нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г., в която ще заложи намаляването на емисиите на парникови газове, повишаването на енергийната ефективност, увеличението на дела на възобновяеми енергоизточници и осигуряването на минимум 15% ниво на междусистемна електроенергийна свързаност между държавите членки на ЕС. ДБ си поставя за цел да преструктурира финансовата рамка за производството на електроенергия от изкопаеми горива до 2025 г. и да развива производството на възобновяем водород чрез използване предимно на вятърна и слънчева енергия. Коалицията ще работи за участието страната в изграждане на трансевропейска енергийна инфраструктура, която да допринася за предотвратяването на резки енергийни ценови шокове, която да спомага за въвеждането на по-голяма конкуренция на пазара, както и да улеснява развитието на възобновяема енергия. Проектите, които ще подкрепи са за изграждане на язовир „Яденица“ и за увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“. ДБ ще работи за либерализиран пазар за електроенергия за всички потребители, съчетан с мерки за защита на енергийно бедните и за извършване на оценка и анализ на изпълнението на проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1–4 на АЕЦ „Козлодуй“, в това число и на ефективността, и на темповете на преработка и погребване на радиоактивни отпадъци. Въвеждане на данъчни облекчения или субсидии за закупуване на електромобили и промяна на регулаторната рамка за приоритетно развитие на ВЕИ източниците – слънце, вода, вятър, хидротермална енергия, водород и биомаса, както и за оползотворяване на потенциала за производство на биогаз също са включени в програмата.

„БСП за България“ лежат на Визията си за България, приета през 2019 година. В рамките на една страница тема „Енергетика” е обявена за приоритетна цел. Според левицата българската енергетика трябва да бъде сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима и професионална.

Левицата залага на възстановяване на проекта за газов коридор с Русия в съответствие с европейските правила и изграждане на инфраструктура за пренос на природен газ от „Турски поток” към останалите части на ЕС; Разширяване и модернизация на газовото хранилище в Чирен и създаване на нови газови хранилища. Според тях трябва да се работи за подкрепа за въглищните централи с цел максимална удължаване на живота им, както и на въгледобива. Във визията си БСП вписват и развитие на електропреносната система и свързаност със съседните страни.

По отношение на енергетиката „Възраждане“ използва аргументите от предизборната си програма от 2021 г. От партията предлагат разработване на дългосрочна национална доктрина за развитието на енергетиката, която ще регламентира стратегическите цели и политики за развитие на отрасъла, оптимизацията на енергийния баланс по отношение на видовете енергия и обезпечеността с енергийни носители, диверсификацията на източниците, възможностите за създаване на запаси, облекченото въвеждане на микромощности, обезпечаването на отрасъла със специалисти, развитието на научно-техническия потенциал, развитието и поддържането на материалната база, ефективността и ефикасността при производството и ползването на електрическа енергия. Реформиране на ДКЕВР, НЕК и БЕХ, преразглеждане на тарифите и ефективно държавно регулиране на цените на доставка на електроенергия, както и стриктен контрол над монополистите и строго санкциониране при всяко нарушение са част от мерките. „Възраждане“ има за цел да регулира изкупните цени на зелената енергия и произвежданата от ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 в „Марица-изток“, също и разработване и подпомагане на производството и използването на микро и мини енергодобивни съоръжения и системи за енергийна независимост на малки жилищни, селско стопански и производствени обекти, така че всяко малко предприятие и домакинство да могат да участват в добива и разпределението на енергия. Програмата включва още обратно изкупуване на дистрибуторските мрежи от държавно контролирани дружества и участие в транснационални транзитиращи системи, при запазване на националния интерес, както и ефективно използване на алтернативни източници за отопление – заводи за изгаряне на битови отпадъци, термални минерални води и т.н.

„Български възход“ има като заложен приоритет „Енергетика“, но няма информация в каква насока ще се работи. /БГНЕС