Партиите от кабинета "Петков" с най-големи дарения за предизборната кампания

Партиите от кабинета "Петков" са с най-големи дарения за предизборната кампания, показва проверка на БГНЕС на данните до момента в Единния регистър по изборния кодекс (ЕРИК) на сайта на Сметната палата.

снимка архив: БГНЕС/ЕПА

Досега коалиция „Продължаваме промяната” е получила парични дарения от 5 и 6-цифрени суми за финансиране на предизборната кампания за изборите на 2 октомври 2022 г., а партия „Има такъв народ“ – дарения от 5-цифрени суми.

ПП е получила парично дарение от 100 000 лв. от Светозар Георгиев Георгиев, за което е посочено, че са от продажба на акции. Коалицията е получила 50 000 лв. от Георги Христов Дочев, като произходът на паричните средства е от продажба на акции на LucidLink Corp. 50 000 лв. в полза на ПП е дарил и Васил Александров Терзиев от продажба на акции. 20 000 лв. от дивиденти и продажба на имоти е дарил Георги Бончев Павлов.

По 10 000 лв. на ПП са дарили Христо Валентинов Борисов (от заплата, „Пейхоук“ ЕООД), Матеос Левон Матеосян (от лични спестявания), Христо Димитров Тенчев (от заплата и дивиденти), Атанася Иванова Бораджиева-Ангелова (от спестявания), Васил Николаев Чакъров (от трудови възнаграждения) и Боян Йорданов Бойчев (от спестявания).

Даренията в размер от 10 000 до 100 000 лв. са отбелязани в периода от 12 август 2022 г. до 2 септември 2022 г., като в графа „Цел“ за всяко едно от тях е посочено, че е предоставено на ПП „Без условие“.

„Има такъв народ” е получила парично дарение за постигане на целите на партията от 30 000 лв. от Димитър Иванов Данаилов, като произходът на средствата е от предоставени услуги, заплатени през месец август 2022 г. в качеството му на адвокат на свободна практика. Виктор Александров Рашев е дарил за постигане на целите на партията 10 000 лв. от дивиденти от търговски дружества от 2022 г.

От ИТН са посочили и декларации за произхода на средствата, с които кандидати за народни представители са финансирали кампанията си.

Александър Атанасов Александров е отбелязал, че е използвал 10 000 лв. за финансиране на кампанията си, като е посочил, че те са от възнаграждения. Драгомир Стефанов Петров също е упоменал, че е използвал парични средства в размер на 10 000 лв., за които е посочил, че са от спестявания.

Таня Пламенова Тимева е използвала лични спестявания на стойност 5 000 лв., а Александър Николов Вълчев – 3 000 лв. от трудови възнаграждения в периода 2010 – 2022 г.

Коалиция „Български възход“ е получила парично дарение на стойност 2 800 лв. от Георги Николов Личев. Посочено е, че предоставеното дарение е във връзка с предизборната кампания на коалицията за изборите за народни представители на 2 октомври, а произходът на средствата е от спестявания от заплати.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ е получила дарение от 200 лв. от Васил Йовчев Йовков за кампания 2022, както и 50 лв. от Детелин Колев Койчев.

Трима кандидати за народни представители са подали декларации за произхода на средствата, които са вложили в предизборната си кампания. Надежда Димитрова Бачева е използвала 2 100 лв. от лични спестявания, Ивелин Стоянов Стоянов – 595,20 лв., а Мартин Димитров Димитров – 400 лв.

В Коалиция „БСП за България“ са постъпили парични средства от общо 8 дарители, като за всяко едно от тях е посочена цел „48 НС“. Тодор Георгиев Йорданов е дарил 1 000 лв., спестени от работни заплати. Стефка Колева Минчева, Божидар Димитров Минчев, Десислав Венелинов Десподов, Стефан Косев Косев и Любен Павлов Попов са дарили в полза на коалицията по 700 лв.. По 400 и по 300 лв. са дарили съответно Иван Жечков Калоянов и Диана Сивенова Михалева.

26 са общо кандидатите за депутати от „БСП за България“, които са подали информация в Сметна палата за финансиране на предизборната си кампания.

Кристиан Иванов Вигенин е финансирал предизборната си кампания два пъти по 2 112,30 лв., или това са общо 4 224,60 лв., като в декларацията е посочил, че сумите са от „заплата“ и „лични средства“.

По 1 000 лв. са използвали за финансиране на кампанията си кандидатите за народни представители Нора Десиславова Стоянова, Елисавета Донева Досева, Искра Пламенова Иванова, Мариан Савов Савов, Микаел Врамшабух Чакълджиян и Асен Иванов Ласонин.

Иван Кръстев Кръстев е заявил, че е използвам парични средства на стойност 960 лв.

По 700 лв. са вложили в предизборната си кампания кандидатите за депутати Евгения Евгениева Леополдова, Павел Валентинов Караиванов, Светослав Димитров Минчев, Светослава Димитрова Борисова, Стефан Борисов Живков, Тодор Йорданов Тодоров, Александър Горчев Александров, Аян Джошкинов Мехмедов, Данаил Тодоров Костадинов, Даниел Атанасов Дончев и Даниела Илиева Пенчева.

Кандидатите Сашко Иванов Лозанов, Ирин Деянов Арбалов, Велина Димитрова Атанасова, Владимир Любомир Грамовски и Галина Куманова Господинова са финансирали кампанията си с по 600 лв. всеки.

Най-малко средства за предизборната си кампания са инвестирали кандидатите Емил Минков Хумчев – 500 лв. и Алекс Цеков Гигов – 400 лв.

На този етап липсват данни в ЕРИК коалиция ГЕРБ-СДС, партия „Движение за права и свободи“ и партия „Възраждане“ да са получили дарения за финансиране на предизборната кампания за изборите за нов парламент, които ще се проведат на 2 октомври.

От Сметна палата обясниха за БГНЕС, че е възможно или все още да не е подадена съответната информация, или просто да няма постъпили средства от дарители, или кандидати за народни представители. Подаването на документи за получени дарения продължава през цялата предизборна кампания. /БГНЕС