Партиите в НС решават дали да поканят посланик Митрофанова на откриването

Парламентарно представените формации ще се съберат днес, за да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на заседанието, с което на 19 октомври ще се открие 48-ото Народно събрание.

Срещата е по инициатива на "Демократична България" и се свиква, след като във вторник политическите сили не успяха да постигнат съгласие.

На първата след изборите среща парламентарно представените формации успяха да разпределят местата си в пленарна зала, но не се разбраха за присъствието на посланик Елеонора Митрофанова. Във вторник зад предложението на ДБ да не бъде поканен руският дипломат №1 застанаха само от ПП. БСП и "Възраждане" се обявиха "против", а представителите на другите политически сили не заеха страна, припомня БНР.

Според Вежди Рашидов от ГЕРБ, ако не поканим Митрофанова на откриването на НС, това е обявяване на война.

"Тя е дипломат като всички дипломати. Това е обявяване на война. Ами кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук. Аз питам чий е този зор? Кой ще отговаря?", каза той пред националното радио.

След заседание на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че партията няма да влезе на първото заседание на НС, ако Митрофанова присъства:

"Искам да се обърна към членовете и симпатизантите на ГЕРБ: При тези варварски удари по граждански обекти в Украйна считам, че дори и артистичната натура на Вежди Рашидов, който винаги е демонстрирал желанието си за диалог и разбирателство, но сега при тази агресия, тези норми, които и ние сме спазвали в миналото, са несъвместими. Затова ПГ на ГЕРБ, която ще бъде оглавявана от Десислава Атанасова, категорично с необходимите по закон средства - след като е изпратена покана на посланика на Руската федерация у нас г-жа Митрофанова, направете така, че да е нежелана на първото заседание на 48-то Народно събрание". /БГНЕС