Партията на Ердоган поиска ново преброяване на бюлетините в Истанбул

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието поиска повторно преброяване на бюлетините от провелите се на 31 март местни избори в Истанбул. Това заяви заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз.

Политическата формация на президента Реджеп Ердоган ще внесе жалба пред Висшата избирателна комисия за повторно преброяване на бюлетините във всички райони на турския мегаполис.

Пред репортери Явуз беше категоричен: „Само 70% от невалидните бюлетини са преброени до момента. Има организирани нередности, организирани нарушения. Те надхвърлят всякакви допустими грешки“.

Според неофициалните резултатите кандидатът на основата опозиционна Народно-републиканска партия Екрем Имамоглу води в Истанбул с 48,79 на сто от гласовете, докато Бинали Йълдъръм от ПСР изостава на второ място с 48,51 процента подкрепа.

Според управляващата партия повторното преброяване може да промени окончателните резултати.

Милиони турски граждани се изправиха пред избирателните урни миналата неделя, за да изберат местни органи на властта. Според неофициалните резултати ПСР води в 15 областни града и 24 по-малки населени места. /БГНЕС