Първа молитва в джамията „Света София“, траурни камбани в Гърция

Първата от 1934 г. петъчна молитва в катедралата „Света София“ в Истанбул, превърната в джамия, завърши, съобщава РИА Новости.

В молитвата взе участие президентът на Турция Тайип Ердоган, който рецитира първата сура от корана "Ал-Фатиха" преди началото на службата. Тя се излъчваше на големи екрани, инсталирани на площада. Събралите се там вярващи поздравиха турския лидер с викове „Аллах Акбар“.

"Приеми, Аллах, усилията на всички, на първо място, на нашия президент, като подарък, че „Света София“ е превърната в джамия. Всички се радваме на тази трансформация", каза Али Ербаш, ръководител на турския отдел по религиозните въпроси, който ръководи службата.

Турските власти предприеха засилени мерки за сигурност във връзка с откриването на „Света София“ като джамия. Бяха разгърнати около 17 000 полицаи, спецчасти дежуриха по покривите на близките сгради, няколко хеликоптера патрулираха в района на „Света София“.

Траурен камбанен звън прозвуча днес в Кипър и в някои градове на Гърция във връзка с превръщането на „Света София“ в джамия.

В Кипър по решение на архиепископ Хризостомос погребалните камбани започнаха да звънят в 12:00 часа на обяд и звучаха в продължение на пет минути „във връзка с произволното, недопустимо и престъпно преобразуване на катедралата „Света София“ в джамия от турците“, се казва в изявление на Кипърската архиепископия.

В Гърция траурния звън на камбани би сутринта в градовете Сяр и Патра по решение на митрополията, съобщава църковната информационна агенция "Ромфея".

Архиепископ Йероним Атински и цяла Гърция ще прочете акатиста „Закрилница“ вечерта в катедралата в Атина „в първия ден от откриването на „Света София“ като джамия, но и в деня на скръб и страдания за цялото православие, християнство и елинизъм“. Акатистът ще бъде прочетен и в други църкви в Гърция.

Заместник председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, представител на Гърция в ръководството на ЕК, от своя страна също изрази съжаление за превръщането на „Света София“ в джамия.

"Като грък чувствам горчивина, чувствам възмущение от това. Това е тежък ден и съм сигурен, че не съм единственият, който изпитва подобни емоции. Мисля, че Турция в определен момент трябва да реши какво трябва да бъде геополитическата й позиция. с кого иска да бъде заедно в бъдеще. Ако Турция иска да върви редом с Европейския съюз по отношение на европейските ценности, ако е така, тогава това, което се случва в „Света София“ днес, е лоша отправна точка", каза той на пресконференция.

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей. Веднага след това турският президент Тайип Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщане на катедралата в джамия и за провеждането в нея на мюсюлмански служби.

Храмът „Света София“ е основан от византийския император християнин Юстиниан I и открита на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк става музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. /БГНЕС