Първа оставка от ДФЗ заради къщите за гости

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова.

Заради новия скандал започва мащабна проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари

Причината е информация, че телефонът на Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в село Юндола.

От земеделското министерство съобщават, че предстои да бъде извършена проверка и добавят, че Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

БГНЕС припомня, че 746 къщи за гости ще бъдат проверени.

За периода 2007-2014 година със средства на Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости.

Темата стана особено актуална през последните седмици, след като стана ясно, че в Сандански къща за гости не се използва по предназначение. До момента Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване на средства в размер на 10млн. лева. За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума.

Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро.

От миналата седмица НАП, МВР, Прокуратурата и Фонд „Земеделие“ проверяват всички къщи, дали са плащани съответните данъци в общините, дали са вписвани в полицейските управления настанените лица. При нужда ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости.

Преди няколко дни земеделският министър увери, че скандалът с къщите за гости няма да доведе до загуба до европейско финансиране. На правителственото заседание днес пък премиерът нареди: Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно. /БГНЕС