Първата ваксина срещу COVID-19 за животни ще бъде готова в края на януари

При все, че първата ваксина срещу COVID-19 за инжектиране на хора все още не е стигнала до реципиентите си, вече се задава такава за инжектиране специално на животни.

Руската ваксина срещу COVID-19 за животни ще бъде готова в края на януари 2021 година, съобщава ТАСС. Данните са на корпоративния клон на "Роселхознадзор" "Ветеринарство и живот", съобщени от ръководителя на отдела Сергей Данкверт.

Според него за регистрацията ще е необходимо допълнително време. "Отделът вече е готов за производството на големи количества от този имунобиологичен препарат за животни", каза той.

Данкверт също така обяви, че ведомството вече е получило неофициални искания от САЩ, Европейския съюз и Сингапур за закупуване на ваксината за COVID-19 за животни.

Ръководителят на "Роселхознадзор" обясни, че сега е в ход третият етап на тестване на тази ваксина. Ветеринарното лекарство се разработва от учени от Федералния център за животинско здраве, подчинен на "Роселхознадзор".

В момента новата ваксина се тества върху норки, котки и гризачи. Както отбеляза ръководителят на отдела, "Роселхознадзор" периодично получава заявки за нова коронавирусна ваксина за животни от руски ферми за кожи, тъй като е известно, че норките и поровете са най-податливи на новия вирус и могат да се заразят взаимно с него.

Според данни на компанията, в руските ферми за кожи има 97 200 норки, 50 900 самури и 6 900 порове. Освен това, според Данкверт, Бразилия се е заинтересувала от закупуването на друга руска разработка - тестови системи за диагностика на причинителя на COVID-19 при животните. „Посолството на Бразилия се свърза с нас, за да получи нашите тестови системи“, каза Данкверт. /БГНЕС