Първи сблъсък Манолова-Фандъкова за софийския боклук

Кандидатът за столичен кмет Мая Манолова и настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова размениха задочно остри реплики за столичния боклук, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес Манолова попита чрез медиите Фандъкова защо процедурата за почистване на София, за избор на сметопочистващи фирми, се провежда сега, една година по-рано преди да изтече договорът на вече наетите фирми и какво се случва с обещанието да има общинско предприятие, което да поддържа чистотата в града.

„Няма обяснение защо след като договорите на сметопочистващите фирми изтичат след една година през август следващата година, поръчката се прави сега. Това е поръчка за близо половин милиард лева, за 5 години, което ще прехвърли и мандата на следващия кмет“, посочи Манолова.

„Наистина нямам обяснение защо това се прави сега. Също така е и притеснително, че едно от важните обещания дадени на старта на предния мандат – да бъде създадено и стабилизирано общинско дружество, което да се грижи за чистотата не беше изпълнено. Имам своите предположения, но отговорът трябва да го даде този, който е открил процедурата, а именно столичния кмет г-жа Фандъкова”, каза кандидатката за кмет на София.

Действащата кметица отговори на поставените въпроси за почистването пред телевизия „Европа“.

"Мисля, че г-жа Манолова като юрист знае отлично, че когато става въпрос за обществена поръчка, тя изисква дълъг период на реализация. По никакъв начин няма да направя София и почистването на града заложник на изборите. Предишния път, когато правихме такава процедура, тя трая една година. Договорите за почистване, първите от тях, изтичат на 1 юни. Сама разбирате, че няма как да чакаме изборите да приключат и след това да направим наистина София заложник и да я поставим под риск от кризата с отпадъците. София е виждала такива кризи. Ние сме се борили с такива. Днес имаме най-модерният завод за отпадъци в региона, който ни позволява да депонираме само 15 % от отпадъците на града. Започнахме от депониране на 100%. Това е голям екологичен проект", коментира Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че това, на което се залага, са максимални изисквания за подобряване на условията с подобряване на изисквания за максимален екологичен стандарт на камионите.

Фандъкова обеща, когато Манолова обяви своите идеи и проекти да коментирам всички тях. "Засега заявките, които чувам не само от нея, но и от останалите кандидати за приоритети програми, не виждам нищо, което да е по-различно от това, което ние вече правим и сме готови с конкретни проекти да представим пред хората", добави още настоящият кмет на столицата. /БГНЕС