Пясъчна буря в Ирак изпрати над 1000 души в болница

Повече от 1000 иракчани бяха откарани днес в болница заради респираторни заболявания, предизвикани от пясъчна буря.

Това е седмата поред пясъчна буря, която връхлетя страната през последния месец, съобщиха държавните медии.

Жителите на шест от 18-те иракски провинции, включително Багдад и обширния западен регион Ал-Анбар, отново се събудиха с гъст облак прах, покрил небето.

Властите в провинциите Ал-Анбар и Киркук призоваха хората да останат на закрито, съобщи официалната информационна агенция INA.

Болниците в провинция Ал-Анбар са приели повече от 700 пациенти със затруднено дишане, заяви Анас Каис, здравен служител, цитиран от INA.

Централната провинция Салахедин съобщи за над 300 случая, а централната провинция Дивания и провинция Наджаф, южно от Багдад, регистрираха по около 100 случая, добави информационната агенция.

Ирак е особено уязвим от изменението на климата и през последните няколко години вече стана свидетел на рекордно ниски валежи и високи температури.

Експертите твърдят, че тези фактори заплашват да доведат до социална и икономическа катастрофа в пострадалата от войната страна.

През ноември Световната банка предупреди, че до 2050 г. Ирак може да претърпи 20-процентно намаляване на водните ресурси заради изменението на климата.

В началото на април правителствен служител предупреди, че през следващите десетилетия Ирак може да се сблъска с "272 дни прах" годишно.

Министерството на околната среда заяви, че проблемът с това метеорологично явление може да бъде решен чрез "увеличаване на растителната покривка и засаждане на гори, които да изпълняват ролята на ветрозащитни съоръжения". /БГНЕС, АФП

Багдад / Ирак