ПАСЕ отмени работна вечеря с Еди Рама след шок от негова реч

След вчерашното обръщение на албанския премиер Еди Рама пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, което мнозинството от депутатите нарекоха шокиращо, председателството на ПАСЕ отмени работната вечеря с Рама, поради, както то твърди, "наглост и обиди към мнозина".

След обръщението на Рама, ПАСЕ информира ръководителите на парламентарните групи, че отменя вечерята с албанския премиер. В съобщението се посочва, че "след следобедното обръщение на албанския премиер Еди Рама председателството е решило да оттегли поканата към министър-председателя за работна вечеря".

В Съвета на Европа част от депутатите коментираха, че досега не си спомнят да е била отменяна работна вечеря с високопоставен служител на държава.

След речта му няколко парламентаристи изразиха недоволство от начина, по който Рама се е обърнал към събранието. Той постави под въпрос доверието в асамблеята и нейните членове, като парламентаристите коментираха, че подобна реч не е имало в ПАСЕ. Той поиска също да се преразгледа резолюция 1782 от 2011 г. за доклада на пратеника на ПАСЕ Дик Марти и да бъдат отхвърлени твърденията му за търговия с човешки органи по време на последната война в Косово. Според него няма нито едно доказателство за твърденията на Марти, с което се провалят и обвиненията за престъпления срещу цивилни от страна на водачите на Армията за освобождение на Косово, които са съдени в Специализирания съд за Косово в Хага. /БГНЕС