ПАСЕ подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува в подкрепа на доклада за членството на Косово в организацията, съобщи „Албениън пост“.


За одобрението на доклада на докладчика за Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни гласуваха 131 "за", 29 "против" и 11 "въздържал се".

Преди одобрението на доклада ПАСЕ отхвърли всички изменения, предложени от Сърбия.

За да стане пълноправен член на Съвета на Европа, Косово има само една стъпка: гласуването на Съвета на външните министри през май.

„Парламентарната асамблея казва "ДА" на Косово. Ние сме една крачка по-близо и само една крачка от членството в Съвета на Европа“, написа премиерът на Косово Албин Курти във Фейсбук.

„Следващият и последен етап, който ни очаква, е министерският през май. Тъй като от 1951 г. Комитетът на министрите не е вземал решение, различно от Становището на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, вярваме, че следващата фаза също ще бъде завършена успешно. Нашата работа обаче ще продължи“, добави той.

Курти подчерта, че демокрацията, върховенството на закона и човешките права ще спечелят от членството на Косово в Съвета на Европа.

„А с Косово там Съветът на Европа придобива нова и жизнена демокрация, където властва законът и се спазват човешките права“, подчерта той. /БГНЕС