ПАСЕ с ултиматум Навални да бъде освободен до 7 юни

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призовава Алексей Навални да бъде освободен от затвора до 7 юни, както и да му се осигурят необходимите медицински грижи, се казва в проекторезолюцията на организацията, Очаква се проектът да бъде гласуван в четвъртък, съобщава ТАСС.

„Асамблеята призовава Русия при всякакви обстоятелства да освободи незабавно Навални преди следващото заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа за спазването на правата на човека през юни“, се казва в един от параграфите на резолюцията, изготвена от френския депутат Жак Мер.

Според графика на уебсайта на Съвета на Европа, тази среща е насрочена за периода 7-9 юни. Призивът е подкрепен с препратка към искането на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 17 февруари 2021 г. за незабавното освобождаване на Алексей Навални въз основа на 39-то правило от регламента на ЕСПЧ относно временните мерки.

Проектът за резолюция призовава, докато Навални е в колонията, да му се осигурят "всички необходими медицински грижи" и да се позволи д абъде прегледан от всеки лекар, който той избере. Представители на Комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията са поканени да инспектират колонията, в която се намира Навални, а руските власти трябва „да разрешат незабавно публикуването на всеки доклад за резултатите от посещението“.

Още през януари 2021 г. докладчикът обяви посещение в Русия с цел изготвяне на доклад за инцидента с отравянето на Навални, но засега няма информация за пътуването му и възможната му дата. В обяснение на проекторезолюцията Мер твърди, че е изпратил искания за среща със заместник-министъра на правосъдието на Руската федерация, „високопоставени служители на ФСИН и прокуратурата“, както и с представители на руската делегация на ПАСЕ, но не получи отговор на нито едно от тях. Междувременно секретариатът на делегацията му е изпратил документ с информация от Министерството на правосъдието на Русия по случая „Навални“, а адвокатите - данни за здравословното му състояние и условията на задържане в колонията.

Този проект на резолюция беше одобрен предварително по време на заседание на правната комисия на ПАСЕ. Следващата дискусия е насрочена за сряда, като дотогава парламентаристите могат да внесат своите изменения в документа. Дебатите и гласуването на резолюцията са насрочени за четвъртък.

Навални беше задържан на 17 януари на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът реши да замени условната му присъда с ефективна и в момента опозиционерът излежава присъда в колония № 2 във Владимирска област

На 5 април Навални е преместен в медицинското звено на колонията със симптоми на остра респираторна инфекция, разкрити по време на планиран медицински преглед. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията, на 9 април, заради подобрение на здравословното му състояние, той е бил прехвърлен обратно в отряда. Според министерството, изследванията не потвърждават Навални да има туберкулоза или коронавирусна инфекция. Медицинският съвет оцени здравословното му състояние като задоволително. Независимо от това лекарите са решили да прехвърлят Навални в стационара на регионалната болница за осъдени лица.

По-рано руското външно министерство заяви, че безапелационните искания на редица държави срещу Русия, както и кампанията около ситуацията с Навални в медиите, са насочени изключително към дестабилизиране на политическата ситуация в страната./ БГНЕС

Москва / Русия