ПАСЕ за кампания в Сърбия: Страх, цензура и атаки срещу опозицията

Съветът на Европа предупреди, че предизборната кампания в Сърбия е силно поляризирана, а атаките срещу опозицията и журналистите са често срещани. В същото време президентът Александър Вучич доминира в медийното пространство.


„Предизборни наблюдатели, които завършиха двудневното си посещение в Сърбия, отбелязаха силно поляризирана кампания преди предсрочните парламентарни избори следващия месец, безпрецедентно ниво на негативна кампания и всяване на страх, атаки срещу опозицията и журналисти и сериозни проблеми, свързани с медиите”, се казва в доклада на Парламентарната асамблея на Съвета (ПАСЕ).

Четиричленната делегация призова властите да „вземат мерки за облекчаване на неравнопоставеността и за защита на целостта на изборния процес“. Делегацията беше в Белград в периода 23-24 ноември, за да оцени подготовката за изборите на 17 декември, като се срещна с представители на партии, журналисти и групи на гражданското общество, както и със Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ.

„Делегацията беше особено загрижена да чуе за прякото и непряко влияние, упражнявано от управляващата партия върху основните национални и местни медии, значителни неравенства в достъпа на политически субекти до медийното пространство, автоцензура и дезинформация. Делегацията също беше разтревожена да чуе за подстрекателска реторика, включително от високопоставени служители, и реч на омразата, както и негативния тон и натиск, използвани срещу членове на опозицията, журналисти и активисти на гражданското общество. Делегацията призовава всички състезатели и длъжностни лица да се въздържат от подобна разделителна и клеветническа реторика и припомня, че избирателите се нуждаят от плуралистична, основана на факти информация, ако искат да направят информиран избор“, се казва още в документа.

„Делегацията беше информирана за сериозни опасения и твърдения, свързани с „гласоподаватели фантоми“, фалшифицирани подписи в подкрепа на кандидати, възможна миграция на гласоподаватели за участие в местните избори, злоупотреба с административен ресурс, натиск върху служители на публични компании и държавни служители, навременни разглеждане на изборни жалби от съдилищата и ограниченото пространство, предоставено на опозиционните кандидати за кампания на местно ниво. Доминиращото присъствие на президента на републиката в медиите, предизборните кампании и избирателните списъци на всички нива също беше посочено като повод за безпокойство“, се казва още в съобщението.

21-членна делегация на ПАСЕ, придружена от правни експерти от Венецианската комисия, ще пътува до Сърбия, за да наблюдава вота на 17 декември 2023 г. в рамките на международната мисия за наблюдение на избори. /БГНЕС