Пашинян: Без споразумение щяхме да изгубим Степанакерт

Армения беше принудена да подпише споразумението за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах, за да избегне военен колапс, заяви тази сутрин във Фейсбук премиерът на страната Никол Пашинян.

Ако бойните действия бяха продължили, съществуваше голяма вероятност да паднат Степанакерт, Мартуни, Аскеран. „Впоследствие хиляди наши войници можеха да се окажат под обсада и да се стигне до колапс. Ние бяхме принудени да подпишем това споразумение“, каза Пашинян в публикуваното видеообръщение.

Той обясни, че решението е взето след препоръки на Генералния щаб и на ръководството на Нагорни Карабах.

Генералният щаб е докладвал за проблеми с ресурсното обезпечаване, което също е било взето предвид от политическото ръководство на страната.

На 9 ноември президентите на Русия Владимир Путин и на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно заявление за пълно прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах. В него двете воюващи страни се задължават да останат на заетите от тях до момента позиции, а в региона да бъдат разположени руски мироопазващи сили за срок от най-малко 5 години с възможност за продължаване на този период, припомня БГНЕС.

От Министерството на отбраната и от Генералния щаб на Армения заявиха, че въоръжените сили ще изпълняват постигнатите договорености и призоваха населението да се въздържа от действия, които биха дестабилизирали страната.

Президентът Армен Саркисян обяви, че започва политически консултации, на които да бъде обсъдена създалата се обстановка. /БГНЕС