Паскал Лами: ЕС бавно става все по-силен

Според бившия генерален директор на Световната търговска организация неотдавнашните санкции на Брюксел срещу Русия показват как блокът започва да показва своята "сила".

Паскал Лами говори ексклузивно пред Евронюз, след като ЕС показа икономически мускули чрез приемането на няколко кръга от санкции във връзка с руската инвазия в Украйна.

Въпреки че използването на търговията като оръжие не е нещо ново за Брюксел и Запада, бившият комисар на ЕС по въпросите на търговията твърди, че днес има разлика.

"Този път се е променила пропорцията, защото Русия е голям играч на редица пазари. По-специално в областта на енергетиката и храните. И в това, че Западът реагира, като удря слабото място на Русия, което е нейната икономика", заяви Лами.

Русия е един от трите най-големи производители на петрол. Тя разполага с 20% от световните запаси на газ. Москва е и селскостопанска сила, тъй като страната е най-големият износител на пшеница в света, което повдига въпроси за последиците от санкциите. Но чрез тези мерки ЕС също така изгражда своята търговска и стратегическа автономия, според Лами.

"Малко по малко, да, Европейският съюз напредва към, да кажем, бреговете на властта, за които мечтаят определен брой европейци, макар и не всички, включително по отношение на търговската политика. Малко по малко, изграждайки своя арсенал, смятам, че това е така", заяви Лами. "А след това има и по-символични мерки, като например износа на смъртоносни оръжия за страна във война. И смятам, че тук на практика направихме още една крачка към това, което започва да прилича на европейска сила, макар че има още дълъг път да се извърви". /БГНЕС