Пациенти с COVID-19 гласуват в най-малко 88 секции в болниците

Най-малко 88 ще бъдат COVID-секциите в болниците в страната, където ще могат да упражнят своето право на глас болните от коронавирус в деня на изборите, предаде репортер на БГНЕС.

Все още не е ясен броят на секциите с подвижните урни, в които ще могат да гласуват заразените на домашно лечение и поставените под карантина. По последни данни той е 185. До последния момент от Централната избирателна комисия изпитваха затруднения да попълнят съставите на тези комисии.

В столичната УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ например 110 пациенти с коронавирус са заявили предварително желание да гласуват, обявиха от ръководството на болница и увериха, че са предприели всички необходими мерки да осигурят безопасното протичане на изборния ден. В лечебното заведение всяка година се разкрива секция за лежащо болни.

Пациентите на „УМБАЛ-Пловдив“ също ще гласуват в една секция в неделя, но нито един от COVID-зоната. Желание са заявили 40 болни, като по-голяма част от тях се лекуват в Клиниката по Урология и в Патологична бременност към Отделението по Акушерство и гинекология. В лечебното заведение ще пуснат своите бюлетини и 12 души от персонала, дежурни в деня на вота.

Избирателна секция в COVID-зоната няма да бъде поставена, тъй като няма проявен интерес от страна пациентите. Повечето от тях са на кислородна терапия, казаха от управата на болницата. /БГНЕС