Патладжанът намалява теглото и холестерола

Проучване на зайци в САЩ установи, че патладжаните значително намаляват теглото, холестерола и триглицеридите, съобщава „Sunday Express“.

За изследването, резултатите от което са публикувани в Националната медицинска библиотека, ефектът на патладжана върху нивата на плазмените липиди е изследван с помощта на зеленчуков сок. Тринадесет мъжки зайци са били разпределени на случаен принцип в контролни групи (C), хиперхолестеролемични (H) и патладжани (A).

Диетите за зайци Н и А били допълнени с холестерол (0,5%) и кокосово масло (10%) в продължение на четири седмици. В допълнение, група А е получавала по 10 ml плодов сок дневно през последните две седмици.

„При зайци с хиперхолестеролемия, сокът от патладжан значително намалява теглото, и нивата на плазмения холестерол.

Harvard Health изброява патладжана и бамята като два нискокалорични зеленчука, които са добри източници на разтворими фибри, полезни срещу холестерола.

В друго проучване изследователите са прилагали масло от семена на бамя на плъхове с висок холестерол в продължение на 42 дни. Резултатите от кръвните изследвания показват 30% намаление на серумния "лош" холестерол. /БГНЕС