Пътниците с температура над 37 градуса, пристигнали на летищата, минават задължителен преглед

Всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на българските летища, се отклоняват и преминават през медицински прегледи. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който направи проверка на термокамерите на Терминал 2 на летище София, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът каза, че скоро се очаква да заработи термокамерата на Терминал 1, както и до края на седмицата летищата във Варна и Бургас да бъдат снабдени с термокамери. Поръчана е и още една резервна камера за летище София. Дотогава на място температурата пристигащите и отпътуващите пътници ще се мери с т.нар. "пистолети - термометри", като навсякъде има и дежурни медицински екипи.

Ананиев описа и процедурата по изолиране и извеждане на пътниците, при които е установена висока температура. За София всички пътници с температура биват транспортирани във ВМА, във Варна - до "Св. Марина", а в Бургас - до Областната болница в града.

Рисковите дестинации, които се приемат с повишено внимание, са полети от Москва, Истанбул, Доха.

Здравният министър опроверга разпространена информация в последните дни, че не са предприети адекватни мерки за ограничаване на разпространението на вируса на летището и, че има хора, които безконтролно влизат в страната. Той показа термокамерата на Терминал 2, която измерва точната температура на всеки пътник и още една, която до часове, предстои да бъде включена, както и на Терминал 1. По думите на Ананиев всеки с температура над 37 градуса се отвежда в специална стая, където се преглежда, попълва анкетен лист за здравното му състояние, получава брошура на английски и български език, в която са описани действията, които пасажерът трябва да предприеме след това и изчаква пристигането на линейката. Извеждането на болните се осъществява през специален вход, така че те не минават по пътя на общия поток.

„Не позволяваме да има контакт на тези, които сме заподозрели, че има нещо, със здравите хора, които се прибират от своите дестинации. Най-критичните полети са от Истанбул, Русия, Москва и Доха. От тези дестинации вчера пристигнаха различен брой хора от различни държави и преминаха през този контрол. Само един човек, кацнал във Варна, идва от един от островите на Китай. Той има температура от 37.1 градуса. Това ни даде основания да го изолираме и да бъде под специално наблюдение в УМБАЛ „Св. Марина“, посочи Ананиев и добави, че всеки с висока температура в София се откарва до ВМА, във Варна – болница „Св. Марина, а в Бургас – Областната болница.

Ананиев обясни, че организацията и координацията на летище София е много добра и добави, че концесионерите са задължени да имат термокамера.

„На терен тук в момента са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, а също така и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и на Агенция „Митници“. Между тях има създадена необходимата организацията и всяка от тези институции знае в каква ситуация се намесва в пропускателния процес на летище „София“, заяви той.

Здравният министър призна, че на летището в Бургас мерят температурата на пасажерите дистанционно – с помощта на пистолети за температура и увери, че дори и с този способ няма как да премине човек без да е преминал теста.

„Във Варна се синхронизира хардуерът със софтуерът. Днес ще заработи. В Бургас в най-скоро време ще бъде включена термокамера. До петък ще получим три камери – една за Варна и Бургас и една резервна за София. Това е възможно най-краткият срок за осигуряване и монтирането на термокамерите“, посочи той.

Ананиев не се съгласи, че тези мерки са били предприети веднага в другите държави

„В повечето държави организацията се прави в последния момент, тъй като получавахме непрекъсната информация от Световната здравна организация. Първоначалните сигнали не бяха притеснителни. В последствие те вдигаха нивото на опасност и в края на миналата седмица дадоха по-сериозния сигнал и повече от европейските държави направиха това, което и ние – поръчка на камери там, където няма, и предпазно облекло, което също ще пристигне тази седмица“, заяви министърът и добави, че другите европейски страни са реагирали с мерки едва в края на миналата седмица, след като броят на заразените е нараснал.

Здравният министър обяви, че ще бъдат предприети мерки и по отношение на влизането по море.

„Досега съществуваше регламент, че различни държавни служби правят различни проверки при акостирането на корабите. Досега като здравен контрол, ние бяхме последната институция. С последните промени - първо влизат нашите органи, установяват здравния статус на екипажа и след това влизат всички останали служби. По сухоземните граници е по-трудно заради трафика. Ако се създаде организация всички те да излизат и да минават през термокамери ще стане голямо задръстване. Там опасността е най-малка. Най-голяма е по въздух и вода“, посочи Ананиев.

Министърът каза още, че засега нямат намерения да затварят граници или да се преустанови издаването на визи заради коронавируса.

„Това може да стане с европейско решение. През тази седмица ще има съвет на здравните министри в Брюксел. Тези крайни решения обаче са от компетенцията и на други съвети –външните и вътрешни министри. Решението трябва да бъде взето на равнище Европейска комисия“, подчерта той./БГНЕС