Патриарх Неофит: Децата са благословение както за родителите, така и за обществото ни

"Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно", заявява Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в обръщение по случай днешния Международен ден на детето.

Патриархът отправя поздрави и благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата на децата и на техните родители, да ражда усмивки, благост и взаимна любов помежду им, в семействата и неизменно да озарява жиитейския им път.

"Децата са най-скъпото и най-свидното на всеки човек, на всяко семейство и на всеки народ. Те са благословение както за своите родители, така и за цялото ни общество – тези, които отглеждаме и за които се грижим с най-усърдна грижа, които ни носят искрена радост, както и тези, към които гледаме с надежда за утрешния ден. За нас, като християни и чеда на светата Църква Христова, те са и онзи неизменен образ на чистотата и невинността, към който нашият Господ ни призовава да се стремим всеки ден, като се уподобяваме на тях в мислите и действията си: „… истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“ (Мат. 18:3). Тези думи на Спасителя, изречени преди две хилядолетия, запазват своята вярност и своята валидност и за нас днес, защото в тях се съдържа вечна и неизменна истина", казва патриарх Неофит.

"Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно, да ги възпитаваме още от люлката в Божията истина и в Божия път, в добрите вековни традиции на православния ни народ, който е оцелял през вековете, съхранявайки и до днес своята държавност и народностно самосъзнание, своята духовна и културна идентичност и вътрешно единство само благодарение на спасителната си православна християнска вяра.

Бог да пази децата на България!", заявява патриархът по повод празника. /БГНЕС