Патриарх Неофит: Душите на децата искат повече ласка, отколкото насилие

Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие. Това заяви патриарх Неофит, предаде кореспондентът на БГНЕС от Варна.

На въпрос дали трябва да се прилага насилие при възпитанието, патриархът отговори: „Това е труден въпрос и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие“.

Коментарът на патриарх Неофит беше по повод на скандалните изявления на ловчанския митрополит Гавриил във връзка с Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

БГНЕС припомня, че Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал становище относно стратегията, което бе публикувано на официалната страница на Синода в края на миналата седмица.

От Светия синод уточниха, че публикуваната позиция в петък след обяд е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил. Тази позиция не е съгласувана и с патриарх Неофит. Скандалната позиция на ловчанския митрополит предизвика остри реакции в обществото през последните дни. В становището Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

Ловчанският митрополит се обяви и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени. Той иска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини. Само и само да не бъдат възпитавани децата, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол”, пише още в позицията на Гавриил.

Ловчанският митрополит е единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна". /БГНЕС