Патриарх Неофит отслужи молебен за 3 март

В деня на Националния празник – 3 март, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България, предаде репортер на БГНЕС.

„В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които – независимо от постепенното си отдалечаване във времето – поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията. Една от тези паметни дати за нас, българите, е днешният Трети март - денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска политическа свобода“, заяви българският патриарх.

Той подчерта, че подписването на Санстефанския мирен договор на днешния ден в далечната вече 1878 г. не е просто едно от многото важни исторически събития в хилядолетната и превратна българска история.

„Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба, но е готов и този път, с цената на всичко, да отвоюва своята свобода и независимост“, каза още духовният водач на българските православни християни.

Патриарх Неофит почете паметта на падналите за свободата ни руски и братски християнски войни.

„За всички братски православни воини, дошли тук отблизо и далеч, както и за българските опълченци, положили живота си, за да бъдем днес ние свободни, в този ден за пореден път ние отправяме нашата всесърдечна заупокойна молитва към Всеподателя Бога, като неизменно Му благодарим и за Неговата велика милост и всички Негови щедрости и неизменна грижа за православния ни народ. Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост! Честит и благословен празник!“, завърши патриархът. /БГНЕС