Патриарх Неофит: Щастливи сме да се помолим за българските православни семейства

Празничен концерт посветен на Въведения Богородично се проведе в катедралния храм „Света Неделя“. Своето послание за Деня на християнското семейство отправи патриарх Неофит.

„Щастливи сме на днешния ден да се помолим за здравето на всички български православни семейства, които знаят как да възпитават своите деца, да ги съхранят за традициите и благоденствието на нашия народ. За много години!“, заяви пред БГНЕС Негово светейшество.

Патриарх Неофит изслуша концертната програма на мъжкия духовен хор при катедралния храм „Света Неделя“ по повод 140-годишнината от неговото основаване.

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. /БГНЕС