Патриарх Вартоломей след среща с архиепископа на Атина: Кръвта вода не става

Това е първата ни среща след някои проблеми между нас, но тя е човешка и ние трябва да намерим сили да ги преодолеем и да продължим за доброто на църквата. Това заяви вселенският патриарх Вартоломей след срещата с гръцкия архиепископ Йеронимус, като подчерта, че "кръвта на водата не става" .

Двамата йерарси имаха много добър разговор и обсъдиха всички въпроси, включително автокефалността на Украинската православна църква и двустранните отношения.

„Напълно човешко е да възникват проблеми между църквите, но в нашия конкретен случай, както е казал народът, кръвта вода не става. Ще продължим напред като братя, изповядващи една и съща вяра. Ние сме отговорни пред нашите Църкви и Божия народ“, подчерта патриарх Вартоломей.

Атинският архиепископ каза, че няма какво друго да добави и че е съгласен с казаното от вселенския патриарх. Той благодари за възможността Вартоломей да бъде в Атина.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна вчера на официално посещение в Гърция, а на летището в Атина "Елефтериос Венизелос" бе посрещнат от гръцкия заместник-министър на външните работи Маркос Боларис.

Следобед Вартоломей ще замине за района на Дилеси, Беотия, където в присъствието на гръцкия президент Прокопис Плавлопулос ще бъде официално открит Центърът за възрастни хора и социална подкрепа "Свети Порфири". Той е построен върху църковна собственост на площ от 27 хектара с капацитет от 64 места.

Вселенският патриарх ще се срещне утре с посланика на САЩ в Атина Джефри Пайът и министъра на образованието и религията на Гърция Костантинос Гавроглу. Преди да напусне Атина, той ще присъства на официална вечеря в негова чест от Светия Синод на Гръцката православна църква. /БГНЕС