Патриарх Кирил: Сърбите са братя, имаме общи позиции и заедно постигаме успехи

Сърбите са най-надеждните православни братя на руснаците, двете църкви отстояват общи позиции, за което Руската православна църква е благодарна. Това заяви Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил при посрещането на сръбския патриарх Порфирий, предаде БГНЕС.

„В лицето на Сръбската православна църква (СПЦ) ние винаги сме имали най-надеждните свои събратя. Заедно на много православни съвещания сме отстоявали нашата обща позиция. И по Божията милост, ако сме постигали някакви успехи, в тях са участвали и нашите братя от СПЦ, затова с благодарност си спомняме добрите си взаимодействия“, подчерта патриарх Кирил.

Главата на СПЦ пристигна на посещение в Русия за молитвено изпращане и погребение на починалия епископ Антоний, негов викарий.

Въпреки че причината за посещението в Москва не е радостна, Сръбската църква е благодарна на Бога за това посещение, заяви на свой ред патриарх Порфирий: „За нас, християните, няма смърт - има живот. Знаем, че животът е дар от Бога, а вечният живот не е на земята - той е в Царството Божие“.

Покойният Моравски епископ Антоний беше символ на връзките между двете Църкви и двата братски народа, засвидетелства предстоятелят на Сръбската църква. „Благодаря ви, че го приехте с любов като син, като ваш и наш брат, че в негово лице единството на Руската и Сръбската църква, на руския и сръбския православен народ беше видимо за света“, подчерта Порфирий. /БГНЕС