Патрик Бюканън: Кой тласка Тръмп към война с Иран?

Миналата седмица Венецуела беше на американски прицел.

„Докато мирно решение е желателно, военни действия са възможни”, прогърмя държавният секретар Майк Помпео. "Ако е необходимо, това ще направят Съединените щати."

Джон Болтън дава частни уроци на Владимир Путин за значението на доктрината Монро: „Това е нашето полукълбо. Не е мястото, където руснаците трябва да се намесват."

След като армията на Венецуела реши да не се надигне и да свали Николас Мадуро, в неделя вечерта на нашата мушка беше Иран.

Болтън насочи американския сачмолетоносач „Ейбрахам Линкълн“, неговата бойна група и бомбардировачи към Близкия изток, „за да изпратят ясно и недвусмислено послание към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на Съединените щати или тези на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила“.

За какво говори „Болтън“?

Според Аxios Израел е предупредил Болтън, че иранският удар върху интересите на САЩ в Ирак е предстоящ.

Летейки към Финландия, Помпео повтори предупреждението на Болтън:

„Видяхме ескалиращи действия от страна на иранците и ... ние ще държим иранците отговорни за атаките срещу американските интереси. … (Ако) тези действия се осъществят, ако го направят някоя тяхна марионетка, независимо дали това е шиитска милиция или хуситите или „Хизбула“, ние ще държим иранското ръководство пряко отговорно за това. ”

Взети заедно, заплахите на Болтън-Помпео допринасят за ултиматум, че всяка атака от „Хизбула“ в Ливан, хуситите в Йемен или подкрепяните от Иран милиции – срещу Израел, Саудитска Арабия, ОАЕ или американски сили в Ирак, Сирия или Персийския залив - ще доведе до ответна реакция на САЩ върху самия Иран.

Президентът Доналд Тръмп одобри ли това? Той се оттегли от ядрената сделка с Иран и отново наложи санкции. Миналата седмица той отмени отлаганията за влизане в сила на санкциите, които бе дал на осем държави, за да им позволи да продължат да купуват ирански петрол.

Цел: Намаляване на износа на ирански петрол,който представлява 40% от БВП, до нула, за да се задълбочи икономическата криза, която се очаква да намали БВП на Иран с 6% тази година.

Освен това Тръмп определи Иран като терористична държава, а Републиканската гвардия – за терористична организация, като за първи път го направихме с въоръжените сили на чужда държава. Ние дори не правим това с Северна Корея.

Иран отговори миналия вторник, като посочи САЩ като държава спонсор на терора и посочи американските сили в Близкия изток като терористи.

Иран също предупреди, че ако затапим износа на петрол, който излиза от Персийския залив през Ормузкия пролив, протокът може да бъде затворен за други нации. Тъй като 30% от световните доставки на петрол преминават през пролива, закриването му може да доведе до глобален срив.

През 1973 г., когато президентът Никсън спаси Израел в войната Йом Кипур, арабците от ОПЕК наложиха ембарго върху петрола. Цените на горивата се повишиха толкова високо, че Никсън реши да вземе влак до Флорида за коледна ваканция.

Нарастването на цената на горивата навреди на позицията на Никсън пред обществото, което се превърна в фактор, допринасящ за импийчмънта.

Днес, одобрението на Тръмп в анкетата на Галъп достигна най-високото ниво от 46%, което със сигурност е свързано с удивителното представяне на икономиката на САЩ след намаляването на данъците и рязкото дерегулиране на Тръмп.

Ако войната в Персийския залив с Иран може и да беше популярна в самото начало, какво щеше да направи тя за американската икономика или способността ни да излезем от вечната война на Близкия изток, както обеща Тръмп?

В края на април, в интервю за Fox News, иранският външен министър идентифицира онези, които смята, че наистина искат американско-иранска война.

Запитан дали Тръмп търси конфронтацията и „промяната на режима“, която Болтън подкрепи, преди да стане съветник по националната сигурност, Мохамад Джавад Зариф каза „не“. „Не вярвам президентът Тръмп да иска да направи това. Вярвам, че президентът Тръмп се заел с обещание за кампания, че няма да доведе САЩ до друга война.

„Самият президент Тръмп е казал, че САЩ са похарчили 7 трилиона долара в нашия регион… и единственият резултат от това е, че имаме повече терор, имаме повече несигурност и имаме повече нестабилност.

„Хората в нашия регион са решили, че присъствието на Съединените щати по своята същност е дестабилизиращо. Мисля, че президентът Тръмп е съгласен с това. "

Но ако не Тръмп настоява за конфронтация и война с Иран, кой е?

Зариф каза: "Вярвам, че „екип Б" иска да накара Съединените щати да привлекат президента Тръмп в конфронтация, която той не иска. "

И кой съставлява „екипа Б“?

Зариф ги идентифицира: Болтън, Беняамин Нетаняху, принц Мохамед бин Салман и принц Мохамед бин Зайед.

Ако екип Б осъществи амбициите си - това ще бъде войната на Тръмп, а президенството на Тръмп ще плати цената./БГНЕС

.......................

Патрик Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?".