Пациент с трансплантирано сърце постави световен рекорд

Рекордите на Гинес официално обявиха човека с най-дълъг живот след сърдечна трансплантация, извършена в Англия - Берт Янсен, 57-годишен от Нидерландия. Той е живял 39 години с донорското сърце, което е получил в болница "Харефийлд" в Лондон през 80-те години на миналия век.


След като развива грипоподобни симптоми, когато е на 17 години, Янсен е диагностициран с кардиомиопатия - състояние, което влияе на способността на сърцето да изпомпва кръв в тялото.

Кардиологът му в родината му поддържа връзки с болница "Харфийлд" в Лондон и с пионера в областта на трансплантациите сър Магди Якуб, който в крайна сметка извършва операцията на 6 юни 1984 г., когато пациентът навършва 18 години.

По това време процедурата все още не е била извършвана в Нидерландия, казва Янсен: "Всичко мина много бързо. Само седмица след като пристигнах в Харфийлд, се оказа, че има две сърца от голяма автомобилна катастрофа в Лондон. Имах съвпадение с едно от тях и сърцето беше трансплантирано. Както ми каза д-р Матарт около 30 години по-късно, това трябва да е било перфектното съвпадение".

Янсен казва, че новото сърце му е позволило бързо "да се върне към добро качество на живот", да играе тенис и волейбол и да си осигури работа на пълен работен ден.

Той се жени за съпругата си Петра през 1996 г., посреща синовете си Гуидо и Иво съответно през 1996 г. и 2000 г., а сега е запален летец.

Янсен добави: "Едно от най-гордите ми постижения е, че заедно със съпругата ми Петра и родителите ни построихме къщата си тухла по тухла"./БГНЕС