Павел Поппандов: В "Значи съм живял" говоря за хората, които са ми дали много

Хората – хората, които са ми дали много, близките приятели, роднините, колегите режисьори, оператори и композитори. С тези думи обичаният актьор Павел Поппандов отговори на въпрос на БГНЕС каква е основната причина, която го е тласнала към биографията "Значи съм живял".

В рамките на Пролетния базар на книгата актьорът събра приятели и почитатели в НДК, за да им представи книгата си. Да го удостои с почетен знак дойде и лично президентът Румен Радев.

В началото Поппандов заяви, че е изпратил покани към политици, да дойдат в НДК, да се заредят с уникалната духовна енергия, която излъчват книгите. Много би ме зарадвало да ги видя тук, сред книгите, каза актьорът.

В книгата читателите ще прочетат много неизвестни факти за актьора, случки от живота му, за срещи в работата му с други големи имена от родната сцена.

„Има любопитни неща, има и много тъжни неща. Много от хората, за които говоря си отидоха неразбрани, отидоха си потиснати, унизени от т.нар. демокрация”, разкри той и добави, че в книгата си разказва как се е подготвял за ролите си – „Равновесие“, „Щурец в ухото“ и какво му е коствало всичко това.

„Разказвал съм неща, които и за мен са били голяма изненада. Миналата година снимахме със Стефан Командарев – „В кръг“ и аз знам, че операторската дейност е много трудна и там има още един човек, който стои на фокус. Когато започнахме да снимаме, епизодът беше в един автомобил операторът се качи, седна до мен и аз гледам няма човек на фокус. Питам къде е. Оказа се, че човекът, който задава фокуса е затворен в багажника, на едно малко мониторче следи диалога и мести фокуса”, сподели Поппандов и добави, че иска хората да го запомнят такъв, какъвто е.

„Основната причина, която ми даде смелост да напиша тази книга са хората, за които говоря, хората, които са ми дали много, мои близки приятели и роднини и най-вече хората, които съм срещал по пътя на моята професия”, заяви още актьорът.

Президентът Радев, който го удостои с почетния си знак, заяви, че поканата да присъства на представянето на биографията на Поппандов е от онези покани, които не може да откаже. „Тук съм, защото искам да удостоя с почетния знак на президента един голям актьор, но тук съм най-вече, за да изкажа своето дълбоко уважение към един голям талант и гражданин с ясна позиция, съвест и чувство за отговорност към нашето общество”, заяви държавният глава.

Радев подчерта, че Поппандов продължава да гори извън сцената и да отстоява истината и да се бори за нея. „В твоята книга ти допускаш малък нюанс на съмнение „Значи съм живял“. Искам да ти кажа, че всички ние тук, със своето присъствие, ти казваме, не само, че си живял истински, пълноценно, борбено, ти продължаваш да живееш и ти пожелавам да продължаваш да разказваш приказката за българския талант за хората, които съзидават, творят и отстояват истината“, заяви Радев. /БГНЕС