Пайви Блинникка: България направи всичко необходимо за разширяването на Западните Балкани

Разширяването на Западните Балкани, а не Брекзит е във фокуса на финландското председателство на Съвета на ЕС. Основните приоритети представи пред депутатите посланикът на страната Пайви Блинникка.

България свърши много работа по отношение на присъединяването на Северна Македония в ЕС. Страната ви направи всичко необходимо. Финландия ще продължи да работи в тази насока. Ще разискваме темата със всички наши партньори от ЕС, за да се види възможността за започване на преговори. Тази трема е много важна. Финландия ще работи страните от Западните Балкани да станат част от Европа, обеща в интервю за БГНЕС посланикът.

„Ние се стремим по всички въпроси, разисквани по време на вашето председателство и на Румъния преди година, да надграждаме темата за интеграцията на Западните Балкани и миграцията“.

По време на председателството важен приоритет е опазването на околната среда, открои финландският дипломат. „Искаме Европа и ЕС да бъде световен лидер по отношение на действията свързани с климата“

Пайви Блинникка заяви, че ще продължат работата и по други български приоритет – зачитане върховенството на закона в ЕС и подобряване на конкурентоспособността в общността.

„Брекзит сам по себе си не е отговорността на Съвета, но той може да окаже голямо въздействие по време на разискванията. Ако му се обърне прекалено много време и ресурси- няма да остане време за другите теми, които сме си поставили“, смята посланикът. /БГНЕС